„A elimina noțiunea de diversitate din lege nu este oportună și nici binevenită pentru că diversitatea este un concept foarte larg, putem vorbi și despre diversitatea religioasă, iar în educație dacă nu avem această diversitate, atunci avem o mare problemă”, a afirmat Csaba Asztalos.
În plus, el a acuzat cultele că „se concentrează exclusiv pe drepturile minorităților sexuale, iar orice noțiune care ar promova în mod indirect drepturile acestora produce o iritare și o reacție de a șterge tot ce exprimă zona drepturilor omului și a nediscriminării”.
„De aici și aceste cereri de a elimina diversitatea sau de a califica așa-numita ideologie de gen. Sunt elemente care induc în eroare”, mai afirmă președintele CNCD.
El acuză unii reprezentanți ai cultelor că au o problemă strict cu existența unor persoane cu alte orientări sexuale.
„Simpla existență a unor oameni, a unor persoane cu altă orientare sexuală decât hetero, generează în rândul unora dintre reprezentanții cultelor iritare. Ei interpretează că simpla existență a acestor persoane și dacă își asumă identitatea în spațiul public, chiar și într-o școală, acest lucru ar crea o formă de discriminare pentru cei care sunt heterosexuali”, a precizat oficialul.
De asemenea, el a subliniat că se face o eroare când se definește egalitatea de gen în petiția în care se exprimă nemulțumirea cultelor. „Egalitatea de gen nu are legătură cu minoritățile sexuale, ca atare nu înțeleg această critică formulată de cultele religioase”, mai spune președintele CNCD.
Ce solicită cultele religioase din România
Reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute în România, în frunte cu Biserica Ortodoxă Română, i-au transmis ministrului educației, Ligia Deca, o adresă comună în care propun mai multe modificări în proiectul legii educației.
Cultele religioase cer, printre altele, ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă.
De asemenea, reprezentanții cultelor religioase vorbesc despre faptul că religia nu ar trebui discriminată ca disciplină școlară, în raport cu celelalte discipline din trunchiul comun, care pot fi alese de elevi pentru a susține probe la Bac.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro