UPDATE ora 14.00 CSAT a aprobat, marți, propunerile de buget pentru anul 2018 ale instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării țării și securității naționale.
Ministerului Apărării Naționale i-a fost alocat 2% din PIB, așa cum s-a convenit prin Acordul politic național privind creșterea finanțării pentru Apărare, buget care permite finanțarea derulării programelor de înzestrare ale Armatei României.
La celelalte instituții cu responsabilități în domeniul apărării țării și securității naționale valorile procentuale ale bugetelor alocate din PIB sunt aproximativ egale cu valorile bugetelor acestor instituții din anul 2017.
În finalul şedinţei, Consiliul a analizat și aprobat Programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2018, document care constituie principalul instrument de lucru al Consiliului. Documentul va putea fi adaptat în funcţie de realităţile şi priorităţile anului 2018.
CSAT a avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind programul esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”
Consiliul a analizat și avizat Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea circumstanțelor și procedura specifică aferente etapei 1 a programului esențial de înzestrare „Transportor blindat pentru trupe 8×8”.
Prin dotarea Forțelor Terestre cu transportorul blindat pentru trupe 8×8, se asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat, pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice.
Tot în cadrul şedinţei de astăzi, a fost analizat şi aprobat Raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 – septembrie 2017).
Consiliul a constatat că instituţiile româneşti, în perioada de referinţă, au pus în aplicare sancţiunile adoptate la nivelul Organizației Națiunilor Unite și Uniunii Europene și stabilite la nivel național, prin efectul legii-cadru şi al reglementărilor sectoriale.
Consiliul Interinstituțional pentru Implementarea Sancțiunilor Internaționale a organizat în această perioadă mai multe ședințe pentru analiza prevederilor regimurilor de sancțiuni, pornind de la restricții de călătorii și înghețarea de fonduri și resurse economice și continuând cu interzicerea vânzării, furnizării, transferului sau exportului, către statele vizate, a produselor militare și a serviciilor asociate acestora.
Un alt punct de pe ordinea de zi l-a reprezentat analiza și aprobarea Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2018, principalul document de planificare a activităților în domeniu.
Acesta este rezultatul analizei prospective realizate la nivelul structurii analitice a Comunităţii Naţionale de Informaţii, în cooperare cu factorii prevăzuţi de lege să primească informații pentru stabilirea priorităților informative naționale, identificate pe baza evaluării amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților privind securitatea națională, precum și a oportunităților de promovare a intereselor naționale.
UPDATE ora 12.00 Ședința CSAT a început, marți, la ședință fiind prezenți toți membrii Consiliului, mai puțin șeful SRI, Eduard Hellvig. El este înlocuit de prim-adjunctul Răzvan Ionescu.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a CSAT sunt incluse subiecte referitoare la Planul de întrebuinţare a Forţelor Armate ale României, care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2018, dar şi la stadiul îndeplinirii Planului de acţiune pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Varşovia.
De asemenea, pe agenda întâlnirii figurează raportul privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni instituite pe plan internaţional (octombrie 2016 – septembrie 2017) şi programul de activitate al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru anul 2018.
În cadrul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, a menţionat Administraţia Prezidenţială.
Ultima şedinţă a CSAT a avut loc pe 17 octombrie. Atunci, Consiliul a aprobat participarea României la iniţiativa Uniunii Europene în domeniul apărării, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
„Consiliul a analizat tema referitoare la Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene şi a aprobat participarea României la această iniţiativă”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Foto: Presidency.ro