UPDATE ora 17.50 PNL va vota împotriva proiectului de buget de stat pe anul 2017, deoarece este nerealist şi „înşelător”, a anunţat liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, marți. Ea a precizat că parlamentarii PNL vor depune o serie de amendamente pentru îmbunătăţirea proiectului.
„PNL a decis în grupurile reunite să voteze împotriva bugetului de stat pe 2017 propus de PSD. După mimarea produenţei economice din perioada campaniei electorale, PSD aruncă România în spirala populistă şi joacă la cazino soarta economiei româneşti. Este un buget slab, nerealist, nesustenabil şi înşelător”, a spus Turcan.
UPDATE ora 14.20 ”Am avut pe ordinea de zi un singur punct, avizarea proiectelor de buget din domeniile securității naționale. Este important de știut că aceste aviz este obligatoriu, ca atare discuția a fost aplicată”, a spus șeful statului. El a spus că bugetul Ministerului Apărării este de 2%, ceea ce corespunde cu angajamentele țării noastre. Despre bugetul MAI, șeful statului a spus că este foarte apropiat de cel de anul trecut, iar celelalte bugete sunt scăzute cu 10% față de anul trecut.
”Am analizat toate aceste bugete și în final CSAT a avizat favorabil bugetul”, a anunțat Klaus Iohannis, șeful statului precizând că premierul s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, ”să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului”.
”Guvernul a pregătit un proiect de buget și are nevoie de avizul CSAT. Acest buget mi se pare problematic. Prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor, și, după părerea specialiștilor și a mea, este prea optimist, supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere”, a declarat președintele, precizând că este greu de realizat o astfel de creștere economică.
”Vorbim de o creștere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat. În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale, în unele zone, au fost scăzute”, a mai spus Iohannis.
UPDATE ora 14.10 Ședința CSAT s-a încheiat după aproximativ o oră și și jumătate. Președintele Klaus Iohannis este așteptat să facă declarații de presă, pentru a prezenta concluziile și decizia în privința avizului pe proiectul bugetului de stat pe 2017.
UPDATE 12.30 Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării în care se dezbate avizul pe bugetele instituțiilor din domeniul siguranței naționale a început, la Palatul Cotroceni. La ședință participă toți membrii Consiliului. Ședința este prezidată de președintele Klaus Iohannis.
Aceasta este prima şedinţă a CSAT cu membrii noului Executiv.
Potrivit legii de funcţionare a CSAT, preşedinele CSAT este şeful statului, în timp ce primul-ministrul este vicepreşedinte. Pe lângă cei doi, membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Ţării sunt: ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidential pentru securitate naţională.
Astfel, din acest for fac parte premierul Sorin Grindeanu, ministrul Apărării, Gabriel Leş, ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul Justiției, Florin Iordache, ministrul Economiei, Alexandru Petrescu şi Viorel Ştefan, de la Ministerul Finanţelor Publice. Lor li se adaugă șeful SRI, Eduard Hellvig, directorul SIE, care va fi reprezentat de un adjunct, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, Ion Oprișor, consilier prezidențial pe securitate națioonală și Mihai Șomordolea, secretarul CSAT.
Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost de acord cu diminuarea bugetelor SRI, SIE, STS şi SPP, conform proiectului de buget de stat prezentat de Ministerul de Finanțe. Premierul Sorin Grindeanu spune însă că va merge cu aceeași formă la Cotroceni și că nu consideră că tăierile din aceste bugete vor afecta activitatea instituției.
În CSAT, deciziile sunt luate prin consens, nu printr-un vot majoritar. Astfel, dacă președintele Klaus Iohannis se va opune acestor bugete, este probabil ca avizul să fie unul negativ. Cu toate acestea, avizul CSAT dat bugetelor acestor instituţii este consultativ, astfel că Guvernul poate merge mai departe cu proiectul. O variantă pe care o mai are șeful statului la îndemână, potrivit legii, este contestarea proiectului bugetului de stat la Curtea Constituțională, după votul din Parlament.
Guvernul nu renunță la reducerea bugetelor securității naţionale. Anunțul a fost făcut duminică seara de premierul Sorin Grindeanu, la Antena 3, el precizând că va merge la ședința CSAT în care se va da un aviz pe proiect cu aceeași propunere de buget, pentru că aceasta este viziunea Executivului pentru anul 2017.
Guvernul a decis să aloce mai puțini bani, în bugetul pe 2017, pentru instituții precum SRI, STS, SIE și SPP. Astfel, SRI are alocată în 2017 suma de 1,706 miliarde lei, în scădere cu 9,41% faţă de anul 2016, când a beneficiat de fonduri de 1,883 miliarde lei. Prima formă a bugetului prezentată de Guvern prevedea o creştere de 0,8% pentru SRI, în sumă de 1,889 miliarde lei.
Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital.
Sursa foto: Presidency.ro