Guvernul a adoptat în şedinţa de săptămâna trecută hotărârea privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus.
Documentul stabileşte „viziunea, principiile şi modul de acţiune pentru administrarea în România” a vaccinurilor anti-COVID-19 autorizate de către Agenţia Europeană a Medicamentului şi are la bază atât analiza situaţiei de la nivelul naţional şi european a răspândirii virusului, cât şi analiza situaţiei cazurilor grave şi respectiv a mortalităţii generate de COVID-19.
Strategia stabileşte întregul proces şi lanţ de vaccinare anti-COVID – de la principiile generale până la organizarea vaccinării, depozitarea vaccinurilor, păstrarea lanţului de frig, monitorizarea siguranţei şi eficacităţii şi managementul deşeurilor.
Aceasta propune linii generale care vor sta la baza strategiei de comunicare a campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 din România.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat convins de succesul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, susţinând că vaccinurile sunt „eficiente” şi „sigure”.
„Este destul de probabil să avem chiar de la începutul anului un vaccin sau două disponibile şi pentru noi, în România. Sigur, vorbim de primele tranşe, care însă vor fi suficiente pentru a vaccina întregul personal medical din România, majoritatea pacienţilor cu boli care au dovedit că sunt periculoase în combinaţia cu SARS-CoV-2 şi cred că asta este o veste foarte bună”, a declarat președintele, pe 30 noiembrie.
El a precizat că vaccinarea populației în masă „se va putea petrece undeva în primăvară”.
Potrivit estimărilor, vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech va primi autorizarea UE până la finalul anului, în vreme ce serul celor de la Moderna va primi undă verde la începutul lui 2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro