„Aici sunt câteva chestiuni care trebuie lămurite. Legat de introducerea acestor teste de salivă, am văzut foarte mulți participanți în domeniul educațional că s-au exprimat și a fost o presiune publică legată de necesitatea de a testa cu teste de salivă copiii și elevii. Ministerul Educației a decis introducerea acestor teste de salivă, a fost propunerea lor. Noi, Ministerul Sănătății, suntem un minister de suport”, a spus Cseke Attila.
Și a continuat: „Testul de salivă nu este un act medical și nu produce nici un efect medical sau juridic. Chiar dacă este pozitiv testul de salivă, el trebuie validat, confirmat, pentru a fi urcat în CoronaForms printr-un test PCR sau printr-un test rapid antigen. Este o metodă de screening de prevenție care poate să arate o situație ce trebuie confirmată. Și dacă nu este un act medical, am spus că este la dispoziția Ministerului Educației cine folosește testul de salivă”.
Să discutăm foarte sincer. Nici în perioada regimului comunist, unde am avut în fiecare școală câte un medic sau un asistent, nu puteam să acoperim.
Cseke Attila, ministrul demis al Sănătății:
„Astăzi nu mai suntem în acea situație, rețeaua este mult mai redusă, pentru că la o școală cu 300-400 de elevi, degeaba am un medic sau chiar încă un asistent, ei nu pot testa dimineața toți cei 400 de elevi în mod eficient. Și atunci, decizia este a unității școlare cum se organizează”, a mai spus el.
Discuții între ministere pe tema testelor de salivă
Precizările lui Cseke Attila vin în contextul în care luni, 15 noiembrie, Ministerul Educaţiei a solicitat Ministerului Sănătăţii să explice în mod clar felul în care se vor face testele rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecţiei cu COVID-19 la elevi. Concret, Ministerul Educaţiei a vrut să afle dacă testele antigen pe bază de salivă pot fi administrate elevilor inclusiv acasă, sub supravegherea părinţilor.
În replică, miercuri, 17 noiembrie, instituția condusă de Cseke Attila a transmis că decizia utilizării la domiciliu a testelor revine strict „sistemului educaţional”, și că „legislaţia în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu”, pasând decizia înapoi la instituția condusă de Sorin Cîmpeanu.
Peste un miliard de lei va plăti statul român pentru cele 70 de milioane de teste de salivă care vor fi efectuate în şcoli. Însă rezultatele testelor de acest tip nu sunt recunoscute de lege, a stabilit recent Tribunalul Bucureşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro