Votul a fost de 10 ”împotrivă”, 8 ”pentru” și un vot a fost declarat nul.
”Îmi mențin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanație politică. Așa cum s-a născut, așa trebuie să și dispară, adică tot politic. Eu voi vota favorabil cu observații”, a declarat procurorul Cristi Ban, în plenul ședinței.
În replică, judecătoarea Gabriela Baltag a vorbit despre dosarele aflate în lucru în cadrul acestei secții: ”O să spuneți că Secția nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulți în judecată, dunt două trimiteri. Avem 417 dosare soluționale și numai două trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secția? Că nu a mers la judecători decât să obțină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultați în masă magistrații, de aceea nu este bună Secția?”
La începutul acestei luni, USR a depus două proiecte de legi în Parlament: unul pentru desființarea SIIJ și unul de modificare a Legilor Justiției, astfel încât acestea să fie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția.
Ca reacție la avizul negativ dat de CSM, deputatul USR Stelian Ion a spus că Uniunea Salvați România merge mai departe cu acest proiect în Parlament, întrucât votul Consiliului este consultativ.
Și fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a avut o reacție la avizul negativ dat de CSM.
”Este inexplicabil felul în care plenul CSM a înțeles astăzi să sfideze solicitarea majorității românilor, opinia cvasi unanimă a sistemului judiciar, recomandările tuturor organismelor internaționale, precum și reguli elementare de echitate și egalitate a cetățenilor în fața legii, votând împotriva desființării SIIJ. Toți cei care nu au votat pentru avizarea favorabilă practic au sustinut menținerea SIIJ. În forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de personaje toxice care nu fac cinste statutului de magistrat. Raportul de activitate pe anul 2019 este grăitor: 417 dosare lucrate, din care 415 clasate! Mă întreb dacă în spatele acestui vot nu stau temerile unora din consiliu față de consecințele posibil penale ale unora din acțiunile lor”, a scris Ana Birchall pe pagina sa de Facebook.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro