„Secţia pentru judecători apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi, respectiv, a unor judecători care îşi desfăşoară în mod discreţionar activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile ale cetăţenilor, conduită apreciată ca fiind abuzivă din perspectiva interpretării deciziilor instanţei de contencios constituţional sau a modului de adoptare a unei decizii penale, reprezintă afirmaţii grave la adresa justiţiei din România.
Respectând dreptul la opinie al tuturor cetăţenilor, având în vedere şi stadiul procesual al cauzei mediatizate şi fără a aduce atingere libertăţii de exprimare a oricărei persoane sau a presei, Secţia pentru judecători invită, deopotrivă, reprezentanţii autorităţilor statului, ai formaţiunilor politice, instituţiile de presă şi societatea civilă, la o abordare echilibrată şi rezonabilă a dezbaterii publice, ca semn de asumare a poziţiei democratice şi a echilibrului între puteri, în concordanţă cu principiile separării puterilor în stat, al cooperării ferme şi loiale între instituţii, al independenţei justiţiei şi cu efectiva respectare a limitelor dreptului la liberă exprimare.
Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secţia pentru judecători, asigură, şi cu această ocazie, opinia publică asupra asumării unor reacţii publice ferme, atât în ceea ce priveşte apărarea independenţei sistemului judiciar, cât şi referitor la luarea unor măsuri ce implică responsabilizarea întregului corp al magistraţilor”, transmite CSM, vineri, printr-un comunicat.
Reacția vine în contextul în care mai mulți lideri ai PSD, inclusiv premierul Viorica Dăncilă, precum și filiale locale ale PSD au criticat decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.
Organizațiile PSD din țară au început să transmită mesaje de susținere pe bandă rulantă, după ce Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță. Nota în care sunt transmise mesajele: faptul că șeful PSD încă beneficiază de prezumția de nevinovăție.
Și ICCJ a reacționat, vineri, după mesajele transmise de PSD. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) susţine că membrii Guvernului sau Parlamentului nu „au căderea” să aprecieze în ce măsură o hotărâre judecătorească va fi menţinută sau nu în căile de atac şi nici nu au competenţa legală de a constata că aplicarea legii este sub influenţa arbitrariului.
Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul privind procesul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. A fost achitat pentru acuzația de fals intelectual. Decizia nu este definitivă. În aceste condiții, condamnarea cu suspendare din dosarul Referendumul se anulează, iar în cazul în care sentința din dosarul angajărilor fictive va fi definitive, Liviu Dragnea ar urma să execute pedepsele în închisoare.