Astfel, CSM vrea detalii despre cum a fost aplicat protocolul încheiat de SRI cu Parchetul General, sigurul care a fost făcut public până acum. Consiliul ar dori să afle și care au fost rezultatele aplicării acestui protocol, precizează Digi 24.
Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către membrii CSM, care au participat la şedinţa de miercuri, 4 aprilie, când s-a aflat că nu numai Parchetele au avut protocol, ci şi Inspecţia Judiciară și Curtea Supremă.
Potrivit vicepreședintelui CSM, Codruț Olaru, Instanța Supremă, Inspecţia Judiciară şi Ministerul Public au transmis că au încheiat protocoale cu SRI.
El a precizat că şi la nivelul CSM a fost încheiat un protocol cu SRI, însă acesta a fost anulat în 2017.
„Am primit corespondenţă cu entităţi din sistemul judiciar după cum urmează: Parchetul de pe lângă ICCJ, ICCJ, IJ, şi la nivelul CSM a fost încheiat un astfel de protocol denunţat în 2017 la iniţiativa tuturor membrilor Consiliului. Toate celelalte entităţi din sistemul judiciar, în perioada 2005-2018 nu au încheiat astfel de protocoale. Tot ce am primit la această dată, nu sunt ataşate protocoalele în forma scrisă. Toată situaţia a vizat doar o corespondenţă minimală”, a declarat Codruţ Olaru.
Olaru a adăugat că protocolale nu au fost ataşate, fiindcă sunt clasificate, însă le-a cerut membrilor CSM să analizeze protocoalele la nivelul fiecărei instituţii.
Codruț Olaru: ‘Inspecţia Judiciară a demarat, începând cu data de 21 martie, procedura de declasificare a protocolulului cu SRI.
„Obiectul punctual al acestor protocale, dat fiind faptul că vorbim despre o corespondenţă clasificată, nu a fost ataşat, astfel că membrilor le adresez rugămintea ca, la nivelul instituţiilor, să analizeze punctual această corespondenţă. Cred că ar trebui să ne menţinem punctul de vedere, să insistăm să primim toate aceste protocoale şi să le discutăm”, a spus Olaru.