„Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a transmis Consiliului proiectele de modificare şi completare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, aflate în procedură parlamentară la această comisie”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, remis joi presei.

CSM mai anunță că, în raport de importanţa şi implicaţiile demersului legislativ, a apreciat necesară consultarea, în prealabil, a tuturor magistraţilor din sistemul judiciar. Astfel, proiectele de acte normative vor fi transmise către instanţe şi parchete.

Observaţiile şi propunerile formulate de instanţe şi parchete vor fi centralizate la nivelul Consiliului, acesta urmând să emită ulterior un punct de vedere detaliat, pentru fiecare proiect în parte.

Comisia Iordache începe pe 2 mai dezbaterile pe modificările Codurilor Penale. Noile proiecte PSD-ALDE, publicate miercuri pe pagina internet a Camerei Deputaților, sunt aproape identice cu Ordonanța 13, care a scos în stradă sute de mii de români, la începutul anului trecut. Un punct sensibil al prevederilor, abuzul în serviciu, urmează să fie și el reglementat de parlamentari. Cel mai controversat articol este, de data aceasta, cel prin care se introduce o nouă cale de revizuire, atunci când hotărârea de condamnare nu este semnată de judecătorul care a participat la soluționarea cauzei și care l-ar avantaja pe liderul PSD Liviu Dragnea, care ar putea să scape de condamnarea în dosarul Referendumului.
Joi, președintele Klaus Iohannis a avut o reacție dură pe proiectele Codurilor Penale: ”Este inadmisibil ca unele modificări să fie făcute cu dedicație”, a spus președintele României, în cadrul conferinței de presă susținută la Palatul Cotroceni, împreună cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Italiene, Paolo Gentiloni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News