Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în şedinţa de marţi apărarea independenţei judecătorilor, după postarea primarului de la sectorul 1, Clotilde Armand.

CSM a precizat că intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile primarului de la sectorul 1 au fost făcute în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare.

„Secţia pentru judecători a constatat că afirmaţiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depăşesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei. Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost cu atât mai accentuată cu cât afirmaţiile doamnei primar au fost exprimate şi mediatizate în aceeaşi zi în care cauza în care era parte se afla în pronunţare, fiind un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată şi a instanţei în ziua deliberării asupra soluţiei pronunţate în cauză”, a transmis CSM.

Totodată, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că asigură „întregul corp al judecătorilor că îşi va exercita constant prerogativa constituţională a apărării independenţei acestora conform statutului constituţional, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă”.

Reacţia primarului sectorului 1

„CSM zice că afectez independența Justiției fiindcă v-am spus cum doi procurori și un judecător sunt schimbați în speța mea – inexplicabil – peste noapte, dar nu se autosesizează. O să fac o nouă cerere să se facă verificări la Parchete, instanțe și la Inspecția Judiciară”, a transmis Clotilde Armand, pe Facebook.

Primarul sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat, luni, că a fost schimbat judecătorul de la Curtea de Apel Bucureşti care analiza dosarul prin care ea cerea anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a fost schimbat fără motivare.

„Probabil știți, sunt acuzată de fostul primar PSD (Diamante) că aş fi fost remunerată ilegal cu 2.500 de euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupţie la Primăria Sectorului 1. Am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene şi am contestat în instanţă raportul ANI. Apropo, în acelaşi timp în care au schimbat judecătorii, noaptea ca hoții, m-au sunat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 că se schimbă calitatea de suspect în inculpat (exact în timpul în care avocatul pleda în speța despre care v-am zis mai jos)”, a scris luni Clotilde Armand pe Facebook.

 
 

Urmărește-ne pe Google News