Se judecă şi cererile de întrerupere a pedepsei
Conform Hotărârii 417/24.03.2020 a Secție pentru Judecători a CSM, „pe durata stării de urgenţă instituite, în materie penală, în afara cauzelor stabilite în aplicarea dispoziţiilor art. 4 şi 9 din Hotărârea nr. 257/17.03.2020 a Secţiei pentru judecători a CSM, judecătorii de cameră preliminară sau, după caz, instanţele vor soluţiona, în fond sau în căile de atac, şi următoarele cauze:
- cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate;
- cauze în materia liberării condiționate;
- cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenţie;
- contestaţiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate prevăzute de Legea nr. 254/2013;
- contestaţii la executare;
- cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri;
- cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei;
- cereri privind menţinerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranţă cu caracter medical.
De asemenea, vor fi judecate cauzele având ca obiect infracţiuni care privesc aplicarea Decretului nr. 195/2020 sau măsurile de prevenire/combatere a pandemiei COVID-19 (inclusiv infracţiunile de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzute de art. 352 Cod penal, omisiunea declarării unor informaţii, prevăzute de art. 3521 Cod penal şi fals în declaraţii, prevăzut de art. 326 alin. (2) Cod penal).
Pe rolul instanţelor vor intra şi „căile de atac extraordinare apreciate ca urgente”, dar şi „alte tipuri de cauze, în care legea nu prevede citarea părţilor”.
CSM a stabilit că cererile având ca obiect prelungirea dreptului de circulaţie pe drumurile publice nu se soluţionează pe durata stării de urgenţă.
Decretul Preşedintelui: „Se judecă doar cauzele în care urgența se justifică”
Hotărârea nr. 257/17.03.2020 a Secţiei pentru judecători a CSM prevedea că, „pe toată durata stării de urgenţă, activitatea de judecată a instanţelor în materie penală vizează cauzele prevăzute la art.43 din Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României”, iar „lista cauzelor de urgenţă deosebită” se comunică preşedintelui instanţei.
Decretul nr. 195/2020 stabileşte că, pe perioada stării de urgenţă, activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la:
- a) cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori;
- b) actele și măsurile de urmărire penală a căror amânare ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată;
- c) cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, alte cauze urgente apreciate ca atare de către procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală.
Decretul mai prevede că procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgență.
Fac excepție, doar cauzele de la alin. (1) lit. c) apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și cauzele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asigurătorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro