CSM susține că puterea legislativă și cea executivă au obligația de rang constituțional de a garanta magistraților plata unei pensii cât mai aproape de plata ultimei remunerații.
”Ignorând aceste garanții constituționale și opinia constant exprimată de Consiliu, puterea executivă a înaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare prin care se elimină în mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel fără reținere independența obiectivă a magistraților din această perspectivă”, se arată în comunicatul CSM.
Consiliul invocă în sprijinul aserțiunilor sale jurisprudența Curții Constituționale și referendumul din mai 2019 în vcare românii s-au pronunțat împotriva ordonanțelor date de Guvern în domeniul justiției.
”Consiliul Superior al Magistraturii reiterează și subliniază cu tărie și fără echivoc că nu va tolera sub nicio formă afectarea statutului magistratului și încălcarea independenței acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garanții pentru a căror protecție și prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun”, precizează sursa citată.
Pensiile speciale vor fi impozitate printr-un sistem gradual, a decis Executivul, care urmează să adopte prevederea în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
Astfel, pensiile vor fi impozitate, gradual, între 10 și 50%, la cuantumuri diferite, conform actului normativ pregătit de Guvern. Măsura ar urmă să afecteze aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.
Potrivit planurilor Guvernului, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele între 2000 și 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile care depășesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%.
Foto: Lia Savonea, președintele CSM (Inquam Photos/ Octav Ganea)