Secretizarea averii partenerilor de viață ai magistraților este o propunere a Consiliului Superior al Magistraturii, formulată în luna iulie și trimisă spre aprobare către Parlament, arată Digi24.
Judecătorii și procurorii mai cer limitarea la trei ani a perioadei de publicitate a declarațiilor de avere, precum și la 45 de zile a perioadei în care averile magistraților pot fi verificate de inspectorii Agenției de Integritate.
La câteva săptămâni după ce dezbaterile la CSM s-au încheiat, președintele Lia Savonea a fost notificată că Agenția de Integritate îi verifică averea.
Lia Savonea (foto dreapta) a precizat că pe 26 august 2019 i-a fost adusă la cunoștință declanșarea de către ANI a procedurilor de evaluare ca urmare a unei sesizări transmise de o „persoană fizică” și că verificările preliminare au fost derulate „cu o celeritate neobişnuită”.
Potrivit declarației de avere din iunie 2019, Savonea deține, împreună cu soțul ei, Mihai Savonea, mai multe terenuri și case, în Ilfov și Alba, două autoturisme, dar și ceasuri și bijuterii în valoare de aproximativ 14.000 de euro.
Potrivit documentului, soțul Liei Savonea a înstrăinat în ultimul an mai multe bunuri în valoare de 40.000 de euro și peste 1,4 milioane de lei.
Astfel de tranzacții apar și în declarația de avere completată cu un an înainte, valabilă pentru anul 2017. Veniturile din aceste vânzări sunt în valoare de 1,59 milioane lei și de peste 286.000 de euro. În total, este vorba de tranzacții de peste 622.000 de euro.
În anul 2018, Lia Savonea a declarat că a încasat 473.627 de lei din drepturile salariale de la CSM și de 1.514 lei ca judecător la Curtea de Apel București, reprezentând drepturi salariale restante.
Mihai Savonea a încasat 12.000 de lei de la cabinetul individual de avocatură, venituri pentru anul 2018.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro