„Am aflat astăzi oficial, până acum a fost pe surse. Nu suntem de acord, nu cred că există argumente pertinente care să justifice ca rolul UDMR în guvernare să scadă. Cred că, la toate ministerele pe care le-am condus, UDMR şi-a făcut treaba bine”, a spus Csoma Botond, conform news.ro.
Întrebat ce va face UDMR, liderul deputaților partidului condus de Kelemen Hunor a răspuns: „Va fi o decizie statutară, dar sunt foarte multe voci care spun că nu ar trebui să ne cramponăm să stăm la guvernare pentru că atunci, în percepţia publică, am apărea că vrem să rămânem la ciolan”.
„Pentru că nu se face o evaluare profesională, în acest caz, ci o evaluare de ordin politic şi cu aceasta nu putem să fim de acord, şi există foarte multe voci în organizaţia pe care o reprezint care spun că, în atare condiţii, nu ar trebui să stăm. Luăm în calcul şi varianta ieşirii de la guvernare. Eu vă spun care sunt părerile din partid. Nu e o decizie”, a mai punctat reprezentantul UDMR.
Ce prevede protocolul coaliției
Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare, semnat de liderii PNL, PSD, UDMR și minorități atunci când Florin Cîțu era președintele PNL, prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii transporturilor, proiectelor europene, finanțelor și justiției, dar numai între PNL și PSD.
„La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL; ministrul transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției; coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”, se arată în documentul semnat pe 25 noiembrie 2021 de Florin Cîțu (PNL), Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian.
Ministrul UDMR al dezvoltării, Cseke Attila, a precizat pe 23 aprilie, pentru Libertatea, că formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu este parte a schimbării ministerelor la rotativă, acest lucru fiind convenit între PSD și PNL. El a adăugat că, potrivit protocolului, UDMR trebuie să rămână în urma rotativei din mai cu cele trei ministere pe care le are: Dezvoltare, Mediu și Sport.