Cuprins:
Gazetarul a comparat ipoteza în care Călin Georgescu ar fi președinte în România cu cazul Ilan Șor în Republica Moldova sau al lui Bidzina Ivanishvili din Georgia.
CTP: Pentru Putin, Călin Georgescu ar fi alegerea perfectă în România
„Categoric este perfect (Călin Georgescu – n.r.). Pentru Putin este personajul perfect în fruntea statului român. Va fi echivalentul lui Ilan Șor și chiar mult mai eficient, pentru că Ilan Șor n-a ajuns niciodată la președinția Moldovei. Sau al lui Ivanishvili din Georgia, mai degrabă, pentru că Ivanishvili controlează acolo guvernul. Deci este alegerea perfectă, tot ceea ce spune domnul Georgescu, glorificarea Rusiei, glorificarea Beijingului, a Chinei, care este extraordinară. Și cu chinezii trebuie să ne conectăm. Toate astea corespund perfect”, a spus CTP, luni seara.
În plus, consecințele pentru România vor fi dramatice, mai ales în plan economic, dacă independentul Georgescu, care s-a calificat în turul 1 al alegerilor prezidențiale, va ajunge la Cotroceni, a precizat Cristian Tudor Popescu.
CTP: Cu Călin Georgescu președinte, consecințele vor fi dramatice încă din prima zi
„Cu domnul Georgescu președinte, consecințele vor fi dramatice încă din prima zi, sunt deja, după acest tur întâi al alegerilor prezidențiale. Adică cei care îl votează pe domnul Georgescu în mod evident arată faptul că, după aproape 20 de ani, aderența României la valorile spirituale ale Uniunii Europene este extrem de scăzută, spre zero. (…) Călin Georgescu calcă în picioare toate aceste valori (ale UE – n.r.), poate măcar s-ar putea gândi acești votanți ai lui că starea economică a României se va răutăți dramatic, după ce este președinte dânsul”, a continuat Cristian Tudor Popescu.
În context, gazetarul a dat exemplul indicilor bursieri, investitorilor și dobânzilor care nu arată bine.
„Deja indicii bursieri coboară, coboară, sunt pe roșu, continuu. Investitorii stopează în momentul de față mișcările spre România, iar dobânzile au crescut. Și după ce vine domnul Georgescu și începe cu mișcările lui de flexiune din poziția de drept față de Uniunea Europeană, cam cum face Viktor Orban în prima instanță, ce se va întâmpla? Poate să le facă, sigur, să se opună oricăror hotărâri legate de sprijinul Ucrainei. (…) Și știți ce se întâmplă în pasul 2? Ce s-a întâmplat și cu Ungaria. Ungaria în clipa de față are o stare economică mai proastă decât a României, după mișcările iliberale, independentiste ale domnului Orban. Deci asta se va întâmpla și cu noi”, a încheiat Cristian Tudor Popescu.
CCR a cerut renumărarea voturilor, decizia este așteptată pe 2 decembrie
Curtea Constituțională a luat joi o decizie fără precedent: a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.
După câteva ore, BEC a transmis că termenul de renumărare a fost fixat pentru ziua de duminică, 1 decembrie, ora 22.00, adică în ziua alegerilor parlamentare. Vineri, 29 decembrie, CCR a stabilit că decizia privind anularea primului tur al alegerilor prezidențialelor se va da pe 2 decembrie.
Renumărarea voturilor are loc fără observatori, nici ai partidelor, nici independenți. După terminarea procesului de renumărare, Curtea Constituțională va decide validarea sau invalidarea primului tur.
În caz de invalidare, primul tur va fi repetat, iar cel mai probabil românii vor fi chemați la vot pe 15 și 29 decembrie 2024.
Călin Georgescu a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale
Primul tur al alegerilor prezidențiale din România s-a terminat cu victoria neașteptată a lui Călin Georgescu. Inițial, Marcel Ciolacu era pe primul loc în sondaje, iar duminică seară, 24 noiembrie, exit-poll-urile l-au confirmat câștigător.
Peste noapte însă, după numărarea oficială a voturilor, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată. Luni dimineață, 25 noiembrie, Marcel Ciolacu a căzut pe locul al treilea, după Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Călin Georgescu, candidat independent, a strâns 2.120.401 voturi, adică 22,94% din totalul voturilor valabil exprimate, iar Elena Lasconi, candidata USR, a obținut 1.772.500 de voturi, adică 19,18% din totalul voturilor valabil exprimate.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obținut 1.769.760 de voturi, adică 19,15% din totalul voturilor valabil exprimate la turul 1 al alegerilor prezidențiale.
Turul doi al alegerilor prezidențiale este programat duminică, 8 decembrie. În acest moment, în lupta pentru Palatul Cotroceni se află Călin Georgescu și Elena Lasconi.