„O rază de speranță în urâtul acestei vremi: Maia Sandu l-a învins pe Dodon, lacheul lui Putin de la Chișinău, cu cel mai mare număr de voturi obținut vreodată de un președinte moldovean. Din 1991 nu s-a mai întâmplat ca laba dihaniei sovietice să fie dată la o parte, lăsând Basarabia să respire. Dar kaghebistul de la Kremlin nu pleacă niciodată de unde s-a încuibat: Maia Sandu ar face bine să fie atentă, pe covidul ăsta, să nu i se trimită cadou vreun vaccin Noviciok…”, a comentat Cristian Tudor Popescu.
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate duminică în Republica Moldova la o diferență de peste 15% față de Igor Dodon.
În primul său discurs oficial în calitate de președinte al Republicii Moldova, aceasta a adus vorba și despre România.
„Îmi doresc să depășim dezbinarea, să unim societatea în politica internă, dar și în politica externă. Să construim o politică externă cu demnitate, capabilă să aducă beneficii cetățenilor noștri. Să apropiem Moldova de standardele europene. Să întărim relațiile de bună vecinătate și parteneriat strategic cu România și Ucraina. Pentru mine, mandatul de președinte nu e un premiu sau un privilegiu”, a declarat, luni, Maia Sandu.
Maia Sandu are 48 de ani și este necăsătorită. Ea s-a născut în 1972, în satul Risipeni, undeva în nord-vestul țării.
A absolvit Academia de Studii Economice și a lucrat pe mai multe posturi în Ministerul Economiei, înainte de a ajunge consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC.
Ea a renunțat însă la viața din SUA pentru a se întoarce la Chișinău, unde a preluat conducerea Ministerului Educației, în guvernul condus de premierul Vlad Filat, cel care avea să ajungă ulterior la închisoare, condamnat pentru corupție.
În 2015, Sandu a devenit premier interimar și a fost la un pas de a ajunge prim-ministru plin. Partidul Liberal Democrat din Moldova, aflat la guvernare, i-a retras însă candidatura, așa că în luna decembrie a aceluiași an, ea a înființat propria grupare politică – Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).
În 2016, Maia Sandu a făcut prima încercare de a ajunge la președinția Republicii Moldova. A intrat în turul II de scrutin de pe locul secund, dar a pierdut în fața candidatului socialist rusofil Igor Dodon, actualul președinte al țării, la o diferență de 4%.