„Ținta unei astfel de operațiuni este exclusiv de imagine. Ai ajuns în față la DIICOT, camerele sunt pe tine și pe urmă funcționează titlurile”, a spus Cristian Tudor Popescu.
„Acțiune țintită împotriva acestor jurnaliști cu care are ceva domnul Băluță ”
Ziaristul a spus că, dacă primarul Băluță s-a simțit lezat de publicarea unor articole, putea face plângere în civil pentru calomnie și defăimare, cum este dreptul oricărui cetățean. Dar a ales să facă plângere la DIICOT pentru șantaj și constituirea de grup infracțional organizat pentru că defăimarea și calomnia nu mai sunt incriminate de Codul Penal din 2014 și „avea nevoie de camere la poarta DIICOT”.
Nu a mers pe asta, pentru că avea nevoie de camere de televiziune la poarta DIICOT. N-a vrut să o facă în civil pentru că acolo nu e cu chemare la DIICOT, la DNA, nu poți să faci spectacol din asta.
Cristian Tudor Popescu:
„Iar Băluță și-a atins scopul”, a mai spus CTP, jurnaliștii fiind aduși în față pentru a fi împroșcați cu noroi.
„În fișa postului de jurnalist este și asta, să fii târât la tribunal la un moment dat pentru că ai de-a face cu tot felul de indivizi și ăștia pot la un moment dat să te-aducă în această situație. Asta este, te duci, ești împroșcat cu noroi, suporți și mergi mai departe”, a spus gazetarul, adăugând că o persoană competentă juridic va spune cu siguranță că plângerea primarului Băluță nu se probează.
„Să fie clar cu ce avem de-a face. Sigur, justiția să se pronunțe, dar dacă pe baza acelor plângeri făcute de Băluță pot fi inculpați, deci cercetați penal, jurnaliștii respectivi, atunci eu nu știu ce să mai zic. (…) Aceasta este o acțiune țintită împotriva acestor jurnaliști cu care are ceva domnul Băluță”, a declarat CTP.
„Au rămas puțini jurnaliști care deranjează”
Gazetarul a avut și un mesaj pentru public: au rămas puțini jurnaliști de investigație care deranjează făcându-și cu adevărat meseria.
„Jurnaliști care chiar se bagă în diverse mușuroaie pe care le scobesc, Recorder, Rise Project, echipa lui Tolontan – mai sunt jurnaliști de investigație care chiar scot lucruri la lumină, nu stau prin studiouri de televiziune ca să facă propagandă și manipulare. Nu, se duc în teren și vin cu fapte, dovezi, acte în legătură cu corupția”, a spus CTP.
Asta (plângerea lui Băluță la DIICOT, n.r.) lovește în această meserie de jurnalist de investigație, care chiar și așa este rară în momentul de față în România.
Primarul sectorului 4 Daniel Băluță s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea și a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ștergerea articolelor despre el, pedepsirea ziariștilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, iar recent a făcut plângere penală împotriva lor și a altor jurnaliști de la alte publicații la DIICOT.
Mai multe surse din primăria condusă de Băluță spun că „a început un asalt de timorare împotriva presei care-l incomodează, pentru că se consideră defăimat, persecutat și abuzat de mai multe instituții de presă, care sunt vizate și ele în plângeri către DIICOT sau pomenite în acte”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro