Ne întoarcem pe 1 ianuarie 2003. Televiziunile din România anunță o veste tragică: a murit jurnalistul Dumitru Tinu, în urma unui grav accident rutier. Tragedia s-a petrecut la ora 9.45, pe DN 1, în apropierea localității Românești, din județul Prahova.
Ce se știe? Că Tinu a sărbătorit împreună cu familia, iar dimineața a plecat, la volanul mașinii personale, spre Breaza, unde ar fi vrut să schieze. Cu un sfert de oră înainte de 10, mașina jurnalistului, un Volvo S40, a intrat în derapaj, părăsind sensul de mers și, după ce a rulat circa 15-20 de metri pe banda opusă, s-a răsturnat într-un șanț adânc, de pe marginea șoselei.
Raportul medico-legal efectuat după ce jurnalistul a fost exhumat a arătat că moartea lui Dumitru Tinu „a fost violentă”. Decesul survenit la vârsta de 62 de ani a fost consecința mai multor traumatisme cranio-cerebrale grave.
Libertatea scria despre acest raport în aprilie 2008 subliniind că „pe corpul ziaristului au fost găsite noi leziuni care, împreună, sunt dificil de explicat în varianta unui accident rutier: o fractură a mandibulei, mai multe coaste rupte, dinți lipsă și o lovitura la nivelul șoldului drept, care sunt improprii unui accident rutier survenit la o viteza de 30 km/oră”.
Cristian Tudor Popescu: „N-am reușit să integrez știrea asta”
Cristian Tudor Popescu, unul dintre cei mai importanți jurnaliști români post-decembriști, a explicat, în primăvara anului trecut, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.ro, ce s-a întâmplat în urmă cu 19 ani.
„2003, chiar în ziua de 1 ianuarie. Dimineața, după Revelion. Mi-amintesc și acum telefonul pe care l-am primit în aceea dimineață. Și faptul că n-am reușit să asimilez această știre. Pentru că indiferent ce ni se întâmplă nouă, gazetarilor, indiferent cât de dureros, cât de neașteptat, cât de crud, e o știre. Așa trebuie să gândești, nu? Ca gazetar… Și despre tine, și despre alții ajungi să gândești în știri. N-am reușit vreme de un sfert de oră, douăzeci de minute să integrez știrea asta. Nu reușeam… După care mi-am făcut meseria”, a spus Popescu în emisiune.
CTP a plecat instant din București la locul accidentului. „Totul s-a întâmplat în jurul unei păduri. Am fost acolo cu colegii de la Adevărul pe la 11.30. Am văzut, îmi amintesc, dârele, urmele lăsate de cauciucuri. M-am uitat cum a părăsit poziția de pe culoarul apropiat de axul șoselei, a părăsit poziția de pe culoar, a trecut pe contrasens, a traversat contrasensul și a ajuns într-un șanț. Se vedea când a făcut asta, dar urmele nu erau de frână! Deci, mașina s-a dus fără niciun fel de intevenție din interiorul cabinei”, explică gazetarul.
Legiștii au spus că decesul a survenit în urma loviturilor primite în cabină. El avea niște probleme, i-au găsit niște probleme la inimă. I-au găsit, de asemenea, și circulația cerebrală și așa mai departe. Avea mult mai multe probleme de sănătate decât știam eu. Nu discutam astfel de probleme cu dânsul.
Cristian Tudor Popescu:
„La Balotești, avionul nu a înregistrat nicio mișcare de redresare”
Acesta a continuat să oferte detalii despre decesul mentorului său: „Asta mi-a rămas în cap, traiectoria aceea. Știți cum a fost? Ca în cazul avionului de la Balotești. Când a căzut avionul la Balotești, cursa de Bruxelles, cu cei 60 de oameni care au murit. Am văzut după aceea o animație făcută de niște meseriași, iar avionul nu a înregistrat nicio mișcare de redresare. Cutia neagră… Când a plecat în vrie s-a dus ca și cum în interiorul cabinei nu mai era nimeni”, a mai declarat CTP.
Întrebat de Ovidiu Ioanițoaia de toate speculațiile legate de un atentat, o crimă, CTP a comentat: „Ce pot să vă spun?! E mult senzațional, n-aveau cum să nu apară astfel de fake news-uri, în ultimă instanță”.
Dumitru Tinu știa foarte bine să facă un ziar. Foarte bine! Știa cum se face un ziar. Și lucrurile astea le învățase pentru că a fost la Scânteia, a fost în străinătate mult timp, a lucrat la Externe și a văzut ce înseamnă Le Monde, a văzut ce înseamnă Allgemeine Zeitung. A luat contract cu presa de calitate din Occident și știa foarte bine cum arată. Și ținea la acest nivel de calitate.
Cristian Tudor Popescu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro