Curtea Constituțională a României a decis miercuri, 8 iunie, că titlul de doctor poate fi retras numai de Ministerul Educației și doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Practic, singurul mod în care un doctorat plagiat mai poate fi retras este în urma unei decizii definitive în justiție, dar numai dacă instanța a fost sesizată în cel mult un an de la emiterea titlului. Jurnalista Emilia Șercan, care a dezvăluit zeci de plagiate în ultimii ani, a catalogat decizia CCR ca fiind „sfârșitul integrității academice în România”.
În acest context, Cristian Tudor Popescu a scris că plagiatul premierului Nicolae Ciucă a fost „lichidat cu foc împrăștiat” și a precizat că nu crede că problema plagiatelor va mai fi rezolvată „chiar dacă ar exista un batalion de Emilii Șercan”.
„Tot ce s-a plagiat și are semnătura ministrului educației, rămâne bun plagiat. Fiind folosit apoi de plagiator, doctoratul calp produce efecte juridice în societate – tocmai aceste efecte (funcții, bani) îl fac intangibil pentru CNADTCU și Comisiile de Etică ale Universităților, potrivit CCR”, a scris CTP pe Facebook.
„E ca și cum un hoț fură o mașina și, dacă o înregistrează pe numele lui și se plimbă cu ea, proprietarul nu mai are dreptul să reclame furtul”, a adăugat gazetarul.
CTP consideră că PSD și PNL sunt responsabile pentru decizia CCR.
Partidul PSDNL fiind majoritar nu numai în Parlament, ci și în CCR, retează o funie cu tinichea atârnată de bocancul generalului Ciucă. Prim-ministrul s-a folosit de funcție și de guvernul său pentru a pune talpă verificării tezei de doctorat a domniei sale, acuzată public de plagiat.
CTP, despre teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă:
Gazetarul a făcut apoi o paralelă cu draftul controversat al legilor securității, conform căruia SRI ar urma să aibă puteri sporite.
„Vi se pare o nebunie? O mârșăvie? Vi se pare strigător la cer? După ce ne-a fost aruncat în cap, tocmai din înaltul cerului albastru, pachetul legilor Securității, are mai mult sens să sapi o groapă în pământ și să strigi în ea”, a mai scris CTP.
Șercan a scris că Ciucă a plagiat și a acuzat Poliția că a „scurs” în presă date nepublice
Pe 18 ianuarie, Emilia Șercan a dezvăluit în PressOne că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 ale lucrării de doctorat pe care a susținut-o în 2003 la Universitatea Națională de Apărare Carol I (UNAp).
Pe 4 aprilie, jurnalista a acuzat Poliția Română că a „scurs” în presă o captură de ecran depusă ca probă într-un dosar legat de amenințările pe care le-a primit după ce a publicat ancheta în care îl acuza pe premier de plagiat. „Autoritățile statului au orchestrat o operațiune de kompromat împotriva mea. Acum încearcă să o mușamalizeze”, a susținut apoi Emilia Șercan.
Pe 10 aprilie, după ce a fost votat președintele PNL, șeful Guvernului a declarat că nu a plagiat în teza de doctorat, însă a precizat că va lua o decizie referitoare la demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, dacă instituţiile abilitate vor aprecia că a plagiat, deoarece are „onoare şi demnitate”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro