„Știrea care m-a făcut să tresar este faptul că în urma unui raport național, este vorba despre un sondaj făcut pe 47.000 de elevi, vreme de 15 luni, în toată România, rezultatul este că 42% dintre elevii din România sunt analfabeți funcțional”, a spus CTP.
Și a continuat: „Ce înseamnă asta? Înseamnă că elevii se limitează la identificarea personajelor și elementelor unui context. Le este aproape imposibil să lucreze cu informația dată și să prelucreze detaliile accesate. Nu pot avea idei proprii. Nu pot înțelege cu adevărat un text. 42 la sută!”.
Potrivit gazetarului, rezultatul este alarmant, fiindcă viitorul României va fi reprezentat de acești tineri.
După părerea mea, e mai groaznic decât războiul și decât inflația așa ceva, pentru că prefigurează viitorul acestei țări. Elevii aceștia vor ajunge în funcții, în posturi care vor face sau nu să funcționeze România. Nu poți să nu te întrebi cum va merge țara cu acești elevi care vor deveni adulți și vor intra în câmpul muncii.
CTP:
Cristian Tudor Popescu a oferit apoi și răspunsul: „Răspunsul este că va merge! Cum? Nici nu vreau să mă gândesc! Dar vor intra în funcții, așa analfabeți funcțional. O să mai facă o facultate la privat și pot să ajungă în funcții oricât de înalte”.
CTP: Nu am ce discuta cu un ins care a terminat „Spiru Haret”!
Jurnalistul a făcut apoi o paralelă cu viitorul judecător CCR, Bogdan Licu, absolvent al universității private „Spiru Haret”.
„De pildă, domnul Bogdan Licu, judecător constituțional. Eu m-am uitat la un singur lucru în CV-ul domniei sale. Am văzut limpede un singur lucru. Este absolvent de «Spiru Haret». Nu liceul Spiru Haret! Manufactura de diplome Spiru Haret! S-a dus și a absolvit acolo”, a afirmat CTP.
Gazetarul a subliniat că, în opinia sa, cine face facultatea Spiru Haret este vinovat. „Este o vină! Eu nu am ce discuta cu un ins care a terminat «Spiru Haret»! Facultatea aia este o escrocherie”. După ce moderatorul a sugerat că postul TV poate avea probleme la CNA, gazetarul a revenit asupra declarațiilor. „Hai, să nu zic așa, că vă creez probleme. Pot să spun atunci că nu dau doi bani pe diplomele eliberate de Universitatea «Spiru Haret»?”, a mai punctat CTP.
Judecătorul CCR Bogdan Licu a urmat Facultatea particulară Spiru Haret din București în perioada 1991-1995, iar examenul de licență în Drept l-a susținut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în februarie 1996, pentru că „«Spiru Haret» nu era acreditată și nu avea dreptul de a organiza examene de licență”, a scris jurnalista de investigații Emilia Șercan, pe 26 aprilie, pe Facebook.
Afirmațiile lui CTP au venit în contextul în care un raport național publicat joi, 12 mai, de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), arată că 42 la sută dintre elevi sunt analfabeți funcțional. La cercetarea care a avut loc în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022 au participat 47.000 de copii din urban și rural.
Practic, aproape jumătate dintre elevi nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei, potrivit „Raportului național de literație”. Datele mai arată că băieții au rezultate mai slabe cu 10-15% decât fetele.