„«L-a omorât Putin, ca să scape de el înainte de alegeri». Asta va fi, cu mici variații, ideea repetată în Europa la moartea lui Alexei Navalnâi. E impresionantă, dar n-are sens. Comentând acum câțiva ani acuzația de implicare în tentativa de asasinare prin otrăvire a lui Navalnâi, Putin a răspuns imperturbabil: «Dacă NOI aveam de gând să-l omorâm, îl omoram»”, a scris CTP pe Facebook.

Gazetarul a adăugat că opozantul lui Putin „a fost omorât de mai multe ori” și a trecut în revistă chinurile pe care le-a suportat Navalnîi.

„Cu Noviciok, cu o substanță verde aruncată în față care i-a distrus ochiul drept, târât din pușcărie în pușcărie, torturat crunt, fizic și psihic, și expediat, în fine, în lagărul de exterminare Iamalia „Lupul arctic” de la Cercul Polar. Unde trebuia să înghită mâncarea mizeră în maximum 10 minute, altfel i se lua din față, și își făcea înviorarea la minus 32 grade Celsius, împreună cu ucigași și violatori. Atunci când nu era băgat în celula de pedeapsă, dacă se mai poate imagina așa ceva. Cu organismul făcut țăndări, Alexei putea să moară acum o lună, acum o săptămână sau peste câteva zile”, a punctat CTP.

CTP consideră că moartea lui Navalnâi nu va avea un impact semnificativ asupra poziției lui Putin sau asupra politicii interne și externe a Rusiei, deoarece Putin „se simte și este mai puternic ca niciodată”.

„Uciderea lui Navalnâi va declanșa o serie de proteste internaționale și acuzații de crimă. Și atât. Republicanii din Congresul american nu vor debloca pe chestia asta finanțarea pentru Ucraina. Ungaria nu va înceta să faulteze Ucraina și să cânte în strună Rusiei. Ucrainenii vor continua să lupte la Avdiivka cu niște pușcoace împotriva tancurilor. Fermierii polonezi vor ataca poate mai abitir tirurile ucrainene cu produse agricole. Iar în Rusia nu va fi nicio demonstrație semnificativă de protest și pomenire a neînfricatului Navalnâi, în urma căruia rămân un băiat și o fată fără tată”, a scris gazetarul.

El a adăugat că revenirea lui Aleksei Navalnîi în Rusia în ianuarie 2021, știind că poate fi arestat, după ce a fost salvat în Germania în august 2020 în urma otrăvirii, este cel mai eroic gest al său.

„Cea mai eroică dintre multele fapte de luptă ale lui Navalnâi este revenirea în Rusia. După ce a fost tratat și salvat în Germania, ar fi putut să rămână în Occident. Nimeni nu i-ar fi făcut reproșuri. Și totuși, Alexei s-a întors, știind foarte bine că va fi arestat de la aeroport și va fi lichidat în chinuri. A făcut-o ca să moară pe pământul țării lui, să lase un simbol care să-i ajute peste vremi pe ruși să se elibereze din starea de sclavi imperiali”, a mai scris CTP.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a murit vineri, 16 februarie, într-o închisoare în Arctica, în care ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare. El a fost închis într-o colonie penitenciară îndepărtată, în zona arctică, în condiţii foarte dificile. El a denunţat numeroasele sale procese drept politice, considerându-le o modalitate de fi pedepsit pentru opoziţia împotriva lui Vladimir Putin.

 
 

Urmărește-ne pe Google News