Numărul total al persoanelor strămutate din întreaga lume, cifră care include refugiați, solicitanți de azil și persoane dezrădăcinate în țările lor, a fost cu aproximativ 300.000 mai mare la sfârșitul anului 2016 decât la sfârșitul anului 2015, a afirmat Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați. „Deși aceste cifre reprezintă mici schimburi comparativ cu anul precedent, maschează o situație foarte instabilă”, a declarat șeful agenției, Filippo Grandi.

În total, circa 10,3 milioane de persoane și-au părăsit locuințele în 2016, dintre care, în jur de două treimi și-au părăsit țara nu doar orașul.

Războiul civil din Siria a rămas cea mai importantă sursă de deplasare, după ce 12 milioane de persoane – în jur de două treimi din populație – au fugit în străinătate, arată ONU. După sirieni urmează 7,7 milioane de columbieni, 4,7 milioane de afgani, 4,2 milioane de irakieni și 3,3 milioane sudanezi.

UNHCR a cerut guvernelor să transfere 500.000 de sirieni anul trecut, pentru a uşura povara ţărilor învecinate cu Siria, care găzduiesc majoritatea refugiaţilor din calea războiului civil. Până în prezent, comunitatea internaţională a pus la dispoziţie numai 250.000 de locuri. Turcia a primit cei mai mulți refugiați sirieni – 2,97 milioane.

Aproximativ 400.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în războiul civil din Siria, care a izbucnit în martie 2011, prin înăbuşirea violentă a unor manifestaţii paşnice împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

 
 

Urmărește-ne pe Google News