Cele peste 400 de persoane de aici care au fost luate în evidenţe ca fiind locuitori ai comunei braşovene Măieruş (satul Arini) au, de fapt, casele pe teritoriul administrativ al judeţului Covasna (satul Belin).
Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru rezolvarea acestei situaţii, se impunea realizarea unui schimb de terenuri între Consiliul Judeţean Braşov şi cel din Covasna, precum şi realizarea documentaţiei cadastrale, dar hotărârea de Guvern în acest sens se lasă aşteptată de mai bine de doi ani.
Subiect de film pentru francezi
Situaţia “satului nimănui” a devenit cu câţiva ani în urmă şi subiect de film, documentarul “Valea Corlatului”, realizat de francezul Stephane Lucon, prezentând într-o cheie tragicomică viaţa comunităţii rome care locuieşte într-un soi de “no mans land” la graniţa dintre cele două judeţe.
Primarul din Belin, intervievat în film, a declarat că a încercat de mai multe ori să le demoleze romilor casele amplasate ilegal, dar că aceştia fugeau peste râul Corlat, în judeţul vecin, lăsându- şi copiii în case.
Pentru moment, cei 400 de locuitori au primit buletin, cei mai mulţi doar provizoriu, figurând acum ca cetăţeni ai judeţului Braşov, în cea mai apropiată localitate care se află pe hartă, satul Arini din comuna Măieruş.