Astfel, în total, tarifele percepute de către Termoenergetica pentru propriile servicii ar putea ajunge la 440 de lei pe gigacalorie, la care se adaugă prețul de producere a energiei termice de la ELCEN. Noul preț pentru gigacalorie ar putea ajunge ajunge la 740 de lei fără TVA. Cu TVA, prețul se ridică la aproximativ 900 de lei.

Contactat de Libertatea, Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica, a declarat referitor la procentele prezentate în presă că „sunt ipoteze de lucru”, fără a da mai multe detalii.

În acest moment, tariful perceput de Termoenergetica este de 425,7 lei fără TVA, ceea ce înseamnă 506 lei cu tot cu TVA. Din această sumă, bucureștenii racordați la sistemul centralizat achită 163 de lei, preț final cu tot cu TVA, adică doar o treime din prețul real.

Restul de două treimi îl reprezintă subvenții achitate de primărie.

În cazul în care se va menține această proporție și după aplicarea scumpirilor, calculele arată că prețul plătit de populație ar putea ajunge la 300 de lei pe gigacalorie, aproape dublu față de nivelul anterior.

Totul depinde de subvenție

Primarul Nicușor Dan a anunțat că prețul final plătit de populație va fi stabilit după un vot în Consiliul General al Capitalei, când se va stabili noua valoare a subvenției.

De asemenea, premierul demis Florin Cîțu a declarat luni că Guvernul va începe în această săptămână alocarea de bani către primării pentru subvenționarea facturilor la energia termică, însă numai după stabilirea unui mecanism de plată raportat la numărul de gospodării sau de familii.

Termen depășit

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, așteaptă oficializarea noului preț al gigacaloriei cerut de Termoenergetica | Sursa foto: Hepta

Edilul a anunțat inițial că prețul final va fi cunoscut până la finalul lunii octombrie, dar termenul a trecut.

„Până în secunda aceasta, prețul real al gigacaloriei este 206 lei producție, 220 lei transport și distribuție, la care se adaugă TVA 19%, rezultând 506 lei gigacaloria. Atât costă. Din acești 506 lei, oamenii plătesc 164 lei, restul de 340 sunt plătiți de PMB. Pe aceste două componente avem informația doar ceea ce înseamnă producția, nu mai este 206 lei este 329 lei, plus TVA, tarif aprobat ieri de ANRE. TVA-ul este 19% în general. Conform unei legi aprobate în această vară, TVA-ul va fi de 5% pentru producția și transportul de energie termică. Acum a mai rămas componenta de transport și distribuție. Azi este 220 lei”, a explicat Nicușor Dan, vineri, într-o conferință de presă.

Cum justifică Termoenergetica creșterea tarifelor

Acesta a mai spus că Termoenergetica va merge la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) cu noul preț. Ulterior, va fi luată o decizie în Consiliul General.

Conform Hotnews, Termoenergetica a argumentat creșterea tarifelor prin:

  • pierderile mai mari din sistem pe 2020, care se introduc în tarif în 2021. Acestea ar fi de 2,2 milioane de litri pe oră.
  • costurile mai mari cu agentul termic produs de ELCEN.

În aceste zile, Termoenergetica se duce către ANRE cu prețul nou, care va trebui să fie aprobat de ANRE. În momentul acela o să avem prețul total și în momentul acela o să luăm o decizie cu Consiliul General.

Nicușor Dan:

Pe lângă noul tarif pentru ELCEN, Termoenergetica trebuie să ia în calcul și noile tarife stabilite pentru doi producători mai mici de agent termic, respectiv Vest Energo și CET Grivița.

Aceștia produc circa 10% din necesarul de energie termică al Bucureștiului. Termoenergetica deține, la rândul său, o altă centrală în zona Casei Presei.

Potrivit surselor Libertatea, Termoenergetica nu depusese încă la ANRE până marți documentația pentru avizarea noului preț.

Mai mult, conform acestora, ANRE nici nu are programată până la finalul săptămânii vreo ședință a comitetului de reglementare.

Variantă de calcul: 300 de lei gigacaloria

Nicușor Dan a declarat vineri că primăria are interesul de a ține consumatorii racordați la sistemul centralizat, dar nu poate da asigurări că va putea acoperi 100% diferența.

Dacă se va păstra raportul de 1 la 3 între prețul plătit de populație și subvenția acoperită de primărie, rezultă că majorarea ar urma să fie de o treime din diferența de aproape 400 de lei. Acest lucru înseamnă aproximativ 133 de lei în plus pe fiecare gigacalorie.

Adăugând la vechiul preț de 163 de lei, rezultă un preț de aproape 300 de lei pe gigacalorie care să fie plătit în această iarnă de consumatori.

Anterior, Nicușor Dan a afirmat că prețul gigacaloriei va crește cu 20%. Aplicând acest procent la prețul actual ar rezulta un tarif de 243 de lei pe gigacalorie pentru populație.

Încălzirea, jumătate din factura la încălzire

Un apartament de două camere consumă lunar o gigacalorie de energie termică.

Pe lângă prețul energiei termice în sine, facturile la întreținere mai conțin și alte plăți: lumina pe scară, lift, curățenie, plata administratorilor, tariful de preluare a apei pluviale, încălzirea spațiilor comune.

De regulă, costul cu încălzirea este jumătate din factura la întreținere.

Peste 1,1 miliarde de lei pentru subvenții

Potrivit lui Nicușor Dan, primăria plătește anual circa 950 de milioane de lei drept subvenție pentru Termoenergetica, iar acum ar mai putea plăti încă 100-200 de milioane de lei în plus.

Primăria a semnat un contract de finanțare în valoare de 1,6 miliarde de lei din fonduri europene pentru reabilitarea a 210 kilometri din rețeaua primară.

Bucureștiul are aproape o mie de kilometri de rețea primară și peste 3.000 de kilometri de conducte de rețea secundară, fiind cel mai mare sistem centralizat din țară.

1,2 milioane de bucureșteni, dependenți de sistemul centralizat

Termoenergetica aprovizionează cu apă caldă și căldură aproape 600.000 de locuințe și 9.700 de instituții publice.

Circa 1,2 milioane de locuitori din populația Capitalei depind de furnizarea agentului termic de la Termoenergetica, aproximativ jumătate din total.

Cealaltă jumătate s-a debranșat de la sistemul centralizat și folosește centrale de apartament.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News