Mai bine de trei sferturi din venit s-a dus pe mâncare, rate şi plata facturilor (apă, energie electrică şi termică, gaze, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei), informează Institutul Naţional de Statistică.
Aşadar, unei familii i-au rămas puţin peste 250 de lei pentru sănătate, transport, educaţie, îmbrăcăminte, încălţăminte şi vacanţe. Veniturile medii lunare care au revenit unei persoane au fost de 916 lei din totalul de 2.430 de lei pe gospodărie. Salariile şi celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importantă sursă de venituri (57,6%).
Diferenţa a fost acoperită de veniturile din prestaţii sociale (23,5%), din agricultură (3,4%), din activităţi independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%).
O pondere importantă o deţin şi veniturile în natură (10,4%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (peste 9,1%).
Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc., deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro