UPDATE ora 21.40. Premierul a confirmat printr-o postare pe Facebook deciziile coaliției privind pensiile.
Iată ce a scris Ciucă:
Pensiile pe contributivitate: „Am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”.
Acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici: „1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023”.
„Persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.”
Totodată, „Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare”.
În coaliție s-a mai decis:
- alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației;
- persoanele cu handicap să primească a treisprezecea indemnizație,
- indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.
Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a rezumat, tot pe Facebook, deciziile din coaliție.
„În total, vom veni cu un pachet social de 26,65 miliarde de lei de #SprijinpentruRomânia. Am considerat că fiecare categorie trebuie ajutată diferit, iar susţinerea din partea statului trebuie să meargă în proporţie mai mare la cei care resimt din plin efectele crizei economice. Şi aici mă refer atât la persoanele active – salariaţii cu salariu minim – prin creşterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiţi de taxe), cât şi la cei care un muncit o viaţă şi cu toate acestea au acum pensii mici”, a precizat Ciolacu.
***
Știrea inițală: PNL a insistat în timpul ședinței de coaliție pentru o majorare a pensiilor cu 15 procente, dar PSD a cerut ca nu toate pensiile să crească la fel și astfel s-a ajuns la compromisul de 12,5%, au precizat surse din coaliție pentru Libertatea.
După mai bine de două ore de discuții, s-a convenit „creșterea punctului de pensie cu 12,5 la sută”, valabilă de la 1 ianuarie 2023, au transmis surse politice pentru ziar.
De asemenea, pensionarii cu pensii mici vor beneficia de un ajutor, plătibil în două tranșe egale, în timpul anului, astfel:
- pensionarii cu o pensie sub 1.500 de lei – un ajutor de 1.000 de lei;
- pensionarii cu o pensie între 1500 și 2.500 de lei – ajutor de 800 de lei;
- pensionarii cu o pensie între 2.500 și 3.000 de lei – ajutor de 600 de lei
Persoanele cu dizabilități vor beneficia de a 13-a indemnizatie.
Aceste măsuri duc la final la o creștere de 15,8% a anvelopei de pensii și un impact bugetar de 17,5 miliarde lei.
Disensiuni PSD-PNL pe procentul de majorare a pensiilor
Decizia din această seară vine după ce, în ultimele luni, au fost vehiculate procente diferite privind creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat în septembrie că procentul de majorare va fi de cel puțin 10%. Apoi, premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că în Partidul Național Liberal s-a decis că procentul maxim cu care vor fi majorate pensiile este de 11%.
Ulterior, Ciucă a afirmat că procentul de creştere a pensiilor poate fi de 15%, asta după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 20 octombrie, de la Bruxelles, că în contextul în care România se confruntă cu o inflație mai mare de 15%, „ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie”.
Rata inflației este acum de 15,3%, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunțat o inflație de 16% pentru finalul anului.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
cristinam1 • 22.11.2022, 12:21
si cu salariile cum ramane? Legea 153/2017? dupa 5 ani am primit 90 de lei!!aplicati Legile!!
Crisiana • 22.11.2022, 02:08
PS. Fondul de solidaritate sa-l faceti cu contributia multinationalelor, a bancilor straine,a producatorilor de energie, etc nu din banii romanilor.Daca creezi locuri de munca si faci angajari pe criterii de competitibitate si de studii si nu pe criterii politice si le platesti corespunzator nu vei mai gasi absolventi de facultate casieri in super marketuri pentru minimum pe economie.Si se tempereaza si plecarile tinerilor din Ro.Politica actuala de strangere a banilor in special din taxe , impoite, amenzi si ceva recuperari prin ANAF este fff gresita. Iar procedura de executare imediata a datornicilor societati bugetare inexistenta. Este insa valabila doar pentru persoanele fizice. Gata cu iertarea datoriilor acestor societati bugetare. Sa le plateasca eshalonat pe luna nu pe an.Nu mai asteptati prescrierea faptelor judecate definitiv si faceti executari silite indiferent de partidul din care face parte delicventul.Romanii pe primul plan si Romania , programe sustenabile daca vreti sa mai aveti sanse la alegerile din2024.Dle Daia ati facut ceva cu irigatiile, dar cu punctele de desfacere pentru producatorii romani? Subventiile de la stat sun oare nerambursabile?Ce fonduri europene aveti in plan in2023 sa accesati? Dle Grindeanu accesam si noi ceva fonduri europene pentru infrastructura? Gata cu contrele prin mass media! La munca draga coalitie!De aici ies banii. Dl Ciciu sa mai temperee imprumuturile ca deja le vor plati si copiii nepotilor nostri. Ai vostri nu cred.
Crisiana • 22.11.2022, 01:31
Bine ca au renuntat la indexare si maresc punctul de pensie. La anul Budai si specialistii lui sa citeasca mai bine legea pensiilor a Dnei Olguta Vasilescu si sa nu-i mai puna pe drumuri pe saracii pensionari ale caror societati s-au desfiintat si arhivele nu mai sunt. Sa aplice la pensiile lor coeficientii din lege.Nu pot, nu stiu cum sa o faca, atunci daca Dl Ciolacu va fi prim ministru sa o numeasca pe Dna Olguta Vasilescu ministru al Muncii.Sa delimiteze persoanele defavoziate pensionarii cu pensii de contributivitate de asisstatii sociali pe care sa-i plateasca din buget nu din fondul de pensii.La fel ca in toate tarile UE. Treaba guvernului cat vrea sa le dea pe luna mai ales acelor tineri care nici pentru 3000 lei brut salariu minim nu vot vrea sa munceasca in Romania.Sa faca o evidenta a lor si a rezidentei lor si sigur vor avea surprize.La fel si daca-i cauta in evidentele fortelor de munca.Cu asistatii peste 60 de ani ptactic nu mai ai ce face,trebuie sa-i suporti.Sa se accepte din nou ca in caz de deces unul dintre soti sa opteze intre pensia lui si aceea a partenerului decedat.Integrala. La fel si pentru femeile casnice.Sa se creeze noi locuri de munca, sa se creasca in continuare salariul minim pe economie si sa se lase prostia cu dubla ipozitare pentru part time.Sa poata cine vrea si poate sa-si ia si al doilea serviciu.Asistenta medicala gratuita persoanelor cu handicap grav, copiilor sub 18 ani.Angajari pentru handicap usor.Din munca vin banii la buget!