„Cercetări anterioare s-au uitat la această problemă dintr-o perspectivă a omogenităţii”, spune Vicky Chuqiao Yang, cercetătoare la Institutul Santa Fe şi parte din echipa studiului publicat în Journal of the Royal Society Interface, citată de Phys.org. 

Aceste studii au arătat că averea per capita creşte odată cu extinderea oraşelor. „Dar ştim din alte studii, mai ales din cele economice, că multe societăţi sunt inegale, iar rezultatele economice nu sunt distribuite în mod echitabil”, adaugă Yang.

Folosind date din zonele municipale din SUA, autorii au cercetat din nou bogăția urbană dintr-o abordare a eterogenităţii. Echipa a descoperit astfel că:

Pe măsură ce oraşele devin mai mari, primii 10% din oameni cu venituri ridicate câştigă o parte din ce în ce mai mare din averea totală. În alte cuvinte, cei bogați devin și mai bogați.

„Multă vreme, în domeniul scalării urbane, oamenii s-au gândit numai la întregul sistem”, spune coautorul Chris Kempes, şi el de la Institutul Santa Fe, alături de coautorul Geoffrey West. 

Cei doi au lucrat împreună pentru a studia scalarea în sisteme, de la oraşe la organisme biologice. 

Creşte şi costul traiului de zi cu zi

Nu doar bogăţia totală tinde să crească pe măsură ce orașele se dezvoltă. Costul traiului zilnic creşte, de asemenea. Aşa că autorii au luat în calcul şi costurile locuirii. Cu această ajustare, analiza lor a arătat că, pe măsură ce oraşele devin mai mari, costurile locuirii cresc la o rată mai rapidă decât veniturile celor mai săraci.

„Pentru cei cu venituri mici, nu există o creştere proporţională a avuţiei. Astfel că oraşul (ca ansamblu) nu-şi creşte sau scade beneficiul economic”, spune Kempes. 

Totuşi, din moment ce costul de a trăi acolo creşte, viața celor mai săraci devine tot mai rea.

Autorii studiului:

Peste tot în lume, civilizaţia traversează un proces de urbanizare rapidă. Mai mult de jumătate din populaţia lumii locuieşte în prezent în aşezări urbane, iar în următorul deceniu, cercetătorii prezic că numărul megaorașelor – cele cu 10 milioane de oameni sau mai mulţi – se va mări de patru ori. 

„Există o nevoie urgentă de o teorie predictivă, cantitativă pentru felul în care zonele urbane mai mari vor afecta o paletă largă de trăsături ale oraşelor, dinamicii şi rezultatelor”, scriu autorii.

Potrivit lui West, noile rezultate subliniază că inegalitatea este în esenţă un fenomen urban, care decurge din dinamici sociale „care trebuie abordate imperativ”. El speculează că locuitorii mai săraci ai oraşelor pierd din interacţiunile sociale sporite, cel mai probabil să genereze inovaţia şi crearea de bogăţie în metropole. 

„Cei bogaţi devin tot mai bogaţi, cei săraci devin tot mai săraci”

„Ceea ce a fost o surpriză mare în această cercetare a fost că, pe măsură ce oraşul creşte, nu există un avantaj pentru cei 10-20% din oamenii mai săraci.

Când cobori în clasamentul veniturilor mici, valoarea adăugată pentru cetăţeni în urma dezvoltării unui oraş este, în mod sistematic, din ce în ce mai mică. Astfel că, în zecimea cu cele mai mici venituri, lipseşte pur şi simplu. Există inclusiv dovezi că scade calitatea vieții acestor oameni”, explică West.

„În studiul nostru am arătat că oamenii bogaţi devin şi mai bogaţi decât credeam, iar cei săraci devin şi mai săraci decât credeam”, concluzionează acesta. 

Urmărește-ne pe Google News