În studiile clinice, Pfizer și Moderna au arătat că vaccinurile lor previn formele de COVID-19 sever, dar nu au testat dacă previn și cazurile asimptomatice. Iar fără a reduce aceste infecții fără simptome, este dificil de oprit transmiterea coronavirusului de la persoană la persoană. Vestea bună este că se adună din ce în ce mai multe argumente în jurul ideii că persoanele vaccinate nu mai răspândesc virusul.
„Au existat unele studii care indică o direcție foarte favorabilă”, a declarat dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, într-un briefing săptămâna trecută.
- Un studiu preliminar din Israel a constatat că, începând cu 12 zile după vaccinare, persoanele care se infectează cu COVID-19, deși au fost vaccinate cu serul Pfizer, aveau de patru ori mai puțin virus în corpul lor.
Reducerea încărcării virale este legată direct de o rată mai mică de transmitere, arată jurnaliștii de la Business Insider.
„Suntem încrezători că vaccinarea împotriva COVID-19 reduce șansele de transmitere a virusului”, au scris, săptămâna trecută, în Daily Beast, M. Kate Grabowski și Justin Lessler, doi epidemiologi de la Universitatea americană Johns Hopkins.
Vaccinul anti-COVID-19 cu doză unică de la Johnson & Johnson, deși nu este autorizat încă în SUA, pare, de asemenea, eficient în prevenirea infecțiilor asimptomatice, potrivit datelor publicate miercuri de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA).
Persoanele vaccinate ar putea fi mai puțin contagioase dacă se infectează
Cercetările arată că cu cât o persoană are mai multe particule virale în gură și nas, cu atât este mai probabil să transmită coronavirusul altora.
Cu alte cuvinte, cu încărcare virală mai mare, gradul de transmisibilitate este mai ridicat; cu încărcare virală scăzută, transmisibilitatea este foarte slabă.
Dr. Anthony Fauci:
Concluzia: un vaccin reduce transmisia dacă și cei care se infectează cu COVID-19 după ce primesc serul – indiferent dacă este un caz simptomatic sau asimptomatic – vor avea o încărcătură virală mai mică decât ar fi avut altfel.
Studiul israelian, care încă nu a fost evaluat de comunitatea științifică, sugerează că exact asta face vaccinul Pfizer. Cercetătorii au analizat peste 1.000 de persoane din Tel Aviv care au fost testate pozitiv la virus după ce primiseră ambele doze de vaccin.
Încărcăturile virale ale acelor persoane în perioada de 12 până la 28 de zile după a doua doză au fost de patru ori mai mici decât încărcăturile lor virale din primele 11 zile după vaccinare.
„Aceste încărcături virale scăzute sugerează reducerea gradului de infecțiozitate, contribuind în continuare la impactul vaccinului asupra răspândirii virusului”, au scris autorii studiului.
Un alt studiu din Israel a arătat că vaccinul Pfizer a redus încărcăturile virale cu un factor de până la 20.
Unele cercetări sugerează, de asemenea, că încărcăturile virale sunt legate de severitatea bolii, astfel încât un pacient cu o sarcină virală mai mică este, de asemenea, mai puțin probabil să aibă COVID-19 sever. Acest lucru poate explica în parte de ce vaccinul Pfizer reduce semnificativ șansa de infecție simptomatică, subliniază jurnaliștii Business Insider.
Studiu Moderna: după prima doză s-au redus semnificativ infecțiile asimptomatice
Pentru a identifica dacă vaccinurile reduc cu adevărat răspândirea, este esențial de stabilit dacă dozele previn și cazurile asimptomatice de COVID-19 pe lângă infecțiile simptomatice.
Studiile clinice Pfizer și Moderna au testat doar voluntari care au resimțit simptome ale infectării cu COVID-19. În caz contrar, companiile ar fi trebuit să solicite teste COVID-19 pentru toate zecile de mii de voluntari. Deci, la început, niciuna dintre companii nu a putut spune dacă vaccinurile lor previn cazuri asimptomatice.
Ulterior, Moderna a testat voluntarii în ziua în care au primit a doua doză. Iar concluziile au arătat că au existat mai puține infecții asimptomatice în rândul participanților care au primit vaccinul real decât la cei care au primit placebo.
Doar 14 persoane din cei peste 14.000 din grupul din studiu care au primit vaccinul real au avut cazuri asimptomatice, comparativ cu 38 de persoane din grupul placebo, de dimensiuni similare.
Aceasta este o scădere de 61,5%, potrivit lui Marm Kilpatrick, profesor la departamentul de Biologie Ecologică și Evolutivă de la Universitatea din California, Santa Cruz. El a scris pe Twitter că datele sugerează că vaccinul Moderna blochează aproximativ 91% din transmisie.
Studiile la animale oferă concluzii similare: o cercetare din octombrie a constatat că vaccinul Moderna a împiedicat reproducerea coronavirusului în nas, gât și plămâni ale macacilor rhesus la patru săptămâni după ce au fost vaccinați.
Dacă particulele virale nu se pot copia singure, este puțin probabil ca o gazdă infectată să transmită particule altora, notează Business Insider.
Vaccinul Pfizer a redus cazurile asimptomatice cu 89% în Israel
Regula pare să se aplice și în privința vaccinului produs de Pfizer BioNTech. Noile cercetări din Israel (neevaluate de comunitatea științifică) sugerează că vaccinul reduce cazurile asimptomatice cu 89%, a raportat Reuters.
În mod similar, un studiu preliminar publicat în The Lancet a constatat că vaccinul Pfizer are o eficiență de cel puțin 85% în prevenirea oricărui tip de infecție – simptomatică sau asimptomatică. Studiul a analizat peste 23.000 de lucrători din domeniul sănătății din spitalele din Marea Britanie.
„Oferim dovezi puternice că vaccinarea adulților până în 65 de ani va reduce substanțial infecția asimptomatică și simptomatică cu SARS-CoV 2 și, prin urmare, va reduce transmiterea infecției în populație”, au scris autorii studiului.
Vești bune și pentru vaccinurile Johnson & Johnson și AstraZeneca
Datele studiilor clinice ale Johnson & Johnson privind infecțiile asimptomatice par, de asemenea, promițătoare. Compania a testat probe de sânge de la aproape 3.000 de participanți pentru un anumit tip de anticorp coronavirus la 71 de zile după ce au fost vaccinați. (Prezența acestui anticorp sugerează că participanții au fost infectați chiar dacă nu au prezentat simptome.) Doar două persoane vaccinate au fost testate pozitiv, în timp ce din rândul celor care au primit un placebo au fost depistate 16 cazuri.
Acest lucru sugerează că vaccinul J & J poate fi eficient cu 74% împotriva infecțiilor asimptomatice, deși FDA a menționat că sunt necesare mai multe date pentru a fi siguri.
„Există incertitudine cu privire la interpretarea acestor date și nu se pot trage concluzii definitive în acest moment”, a spus agenția.
Chiar și vaccinul Oxford-AstraZeneca, încă în studii clinice în SUA, poate reduce infecțiile asimptomatice.
Un studiu de la Oxford, care nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică, a constatat că printre persoanele care au primit doar o singură doză, numărul testelor COVID-19 pozitive – atât în rândul participanților la studiu simptomatic, cât și asimptomatic – a scăzut cu 67%.