UPDATE 23 mai 13.20: Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării a publicat hotârârea prin care a decis că Lucian Bode nu a plagiat în teza sa de doctorat.
- După patru luni de când Universitatea Babeș-Bolyai a dat un verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, demnitarul a obținut o opinie contrară, din partea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI).
- Bode primise ultimatum de la președintele Iohannis să-și clarifice problema înainte de schimbarea Guvernului.
Ministrul de interne, Lucian Bode, a obținut un verdict de „neplagiat” în legătură cu cartea care reprezintă teza sa de doctorat de la Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), au declarat surse din instituție pentru Libertatea.
Consiliul se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de colegul de partid al lui Bode, liberalul Sebastian Burduja. Atribuțiile consiliului sunt de a asigura respectarea normelor de conduită morală și profesională în ce privește volumele cu caracter științific. Din Consiliu fac parte reprezentanți ai mai multor universități din țară și ai Academiei Române.
Bode, în cărți să rămână la Interne
„Verdictul” are loc chiar în săptămâna în care coaliția negociază rotativa, iar PNL intenționează să-l păstreze pe Lucian Bode în fruntea Ministerului de Interne, potrivit informațiilor Libertatea.
Președintele Klaus Iohannis ceruse, la începutul lunii februarie, ca liberalii să ia o decizie în privința acuzațiilor de plagiat până la formarea noii echipe guvernamentale. „Eu personal mă aştept ca cel puţin până la rocada sau rotația guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a spus șeful statului.
Vot: 18 „pentru” și o abținere
Potrivit surselor Libertatea, ședința CNECSDTI a avut loc joi, 18 mai, iar majoritatea membrilor au votat că volumul care reprezintă teza de doctorat nu este plagiat.
18 membri ai forului au votat pentru această rezoluție și unul s-a abținut, arată sursele ziarului.
Cei doi reprezentanți ai Universității Babeș-Bolyai în Consiliul Național de Etică, între care și președintele instituției, Dragoș Cosmin Dacian, nu au participat la evaluarea cazului.
Aceleași informații au venit și din PNL luni seară, potrivit surselor Libertatea. Cu exact același număr de voturi în Consiliu.
Plagiatul lui Bode, dezvăluit anul trecut de jurnalista Emilia Șercan
Pe 24 noiembrie 2022, jurnalista Emilia Șercan a dezvăluit în publicația PressOne că teza de doctorat a ministrului de interne, Lucian Bode, conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect.
Imediat după dezvăluirile Emiliei Șercan, teza acestuia a fost reanalizată de Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai condusă de Dragoș Dacian, cea care anterior reușise să identifice doar sub 3% conținut plagiat, într-o evaluare făcută la sesizarea USR.
Noul verdict al Comisiei UBB a confirmat plagiatul semnalat de Șercan și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Comisia a cerut retragerea cărții, ceea ce Bode a și făcut ulterior.
Ministrul de interne a încercat să anuleze verdictul prin două procese intentate universității din Cluj-Napoca, însă fără succes.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Chircutz • 24.05.2023, 17:47
Bode este parcă „la bază” subingner. Cine-și închipuie că un amărât de subinginer (el, nu profesia, altfel - foarte onorabilă, fiindcă nu prea a practicat-o!) a fost în stare să elaboreze o teză de doctorat „pe bune”, fie este idiot, fie interesat (face parte din „gașca” de politicieni românași, *** și fuduli).
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Alamar13 • 24.05.2023, 01:06
Paradoxul Mioritic. O tara condusa de cel mai mare numar de Doctori pe Km2, din Europa , votati la putere, de un Electorat , care are cea mai mare densitate de Analfabeti Functionali , pe Km2 , din Europa.
pikpik • 23.05.2023, 16:52
A fi infractor e o conditie necesarå si suficientå pt. a fi reprezentant al poporului in institutiile statulu roman. Cei cinstiti trag din greu la firme private si multi ocupå functii inferioare pregåtirii profesionale tocmai datoritå cå nu au "spate asigurat".