Într-un studiu publicat în urmă cu doi ani, Institutul internațional pentru studii strategice din Londra, citat de RIA Novosti și preluat de Hotnews.ro, aprecia că Israelul deține peste 200 de ogive nucleare. Conform sursei menționate, aceste ogive pot echipa rachetele intercontinentale Jericho (I, II și III) deținute de statul evreu. Ultima variantă a acestor rachete ofensive pot depăși peste 7.000 de kilometri și pot lovi cu ușurință obiective de pe teritoriul Iranului.

La rândul său, grupul de cercetare specializat pe colectarea de informații militare Janes Information Services consideră că puterea nucleară a Israelului se ridică undeva între 100 și 300 de ogive, fapt ce situează această țară la același nivel cu Franța și Marea Britanie. Grupul menționat mai sus crede că aceste focoase nucleare sunt instalate pe rachetele balistice Jericho III, cu o rază de acțiune de peste 7.000 de kilometri.

Israelul a refuzat să confirme sau să infirme informațiile referitoare la deținerea de ogive nucleare.

În 2018, Israelul a decis să achiziționeze sau să construiască în parteneriat cu alte state rachete capabile să atingă orice țintă din regiunea sa. În acest sens, Ministerul israelian al Apărării a semnat un contract de câteva sute de milioane de dolari cu un grup național din domeniul apărării pentru a dezvolta acest arsenal.

Ministerul israelian nu a dat informaţii despre tipurile de arme comandate sau ţările avute în vizor, scrie AFP, preluat de adevarul.ro.

Reacția lui Netanyahu

„Am interceptat, am oprit. Împreună vom câștiga”, a transmis Netanyahu în limba ebraică în primul său mesaj transmis după atacul Teheranului.

Iranul a lansat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, primul său atac direct asupra Israelului. Au fost lansate peste 300 de drone și rachete, iar, potrivit Forțelor de Apărare israeliene, 99% dintre ele au fost interceptate, existând doar „pagube minore”.

Loviturile, așteptate de câteva zile, vin ca ripostă la atacul asupra consulatului iranian din capitala Siriei de pe 1 aprilie. Israelul este acuzat de Teheran că se află în spatele loviturii, însă acesta nu a revendicat atacul în care au fost uciși șapte consilieri militari, inclusiv comandanți-cheie din Corpul Gardienilor Revoluției iraniene.

 
 

Urmărește-ne pe Google News