Prima încercare de învestire a Guvernului Orban II a eşuat, fiind blocată de PSD în Parlament. Pentru deblocarea situaţiei, premierul desemnat Ludovic Orban şi-a depus mandatul.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Iohannis şi nu de premier, după o discuţie pe care cei doi au avut-o marţi după-amiază.

Noul premier desemnat are sarcina dificilă de a strânge o majoritate care să învestească noul Executiv.

PNL îl are pe Ludovic Orban premier votat în forurile de conducere, dar va merge pe decizia preşedintelui

Deşi PNL şi-ar putea păstra propunerea de premier, Ludovic Orban, pentru că este vorba de o decizie luată în forul del mai înalt de conducere, preşedintele Klaus Iohannis ar putea să desemneze un al premier.

Se vehiculează numele lui Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, Cătălin Predoiu, ministrul de Justiţie.

PNL va ţine cont de decizia preşedintelui, care este obligat, în urma deciziei CCR, să desemneze un premier care să coaguleze o majoritate.

În acest moment, PSD, Pro România, ALDE au anunţat că nu vor vota un Guvern cu Ludovic Orban premier.

PSD, Pro România şi ALDE ar merge pe varianta unui premier independent. Ciolacu nu îl vrea pe Ciucă

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, la Digi24, după ce Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat că este nevoie de un guvern „de specialiști” până la alegerile parlamentare.

„Ne menținem varianta că avem nevoie de un guvern de specialiști până la alegeri. Specialiști… tehnocrați… Nu aș dori să comentez niciun nume, altul decât de la PSD”, a completat liderul interimar al PSD.

Întrebat dacă generalul în rezervă Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, ar fi o propunere bună de premier, el a răspuns: „Dacă în spatele lui se ascunde PNL, categoric nu. Refuz varianta ca PNL să se ascundă în spatele domnului general Ciucă. Am o părere bună despre el, n-am ascuns-o, un militar de carieră foarte respectat de Armata Română.”

Pro România va vota un premier care nu aparţine niciunui partid, a anunţat, marţi, liderul formaţiunii, Victor Ponta, menţionând că nu va susţine „un alt Guvern Orban, fără Orban”.

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi seara că desemnarea de către preşedintele Klaus Iohannis a unei persoane independente politic pentru a forma un nou guvern ar fi „cea mai raţională” propunere de premier şi că partidul său nu îl va vota pe Ludovic Orban dacă acesta va fi desemnat din nou.

USR merge cu varianta Dacian Cioloş premier


Președintele USR, Dan Barna, a anunțat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că alianța USR PLUS îl va susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, propunere cu care vor merge, miercuri, la Cotroceni, la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis.

Barna nu a precizat dacă partidul va susține eventuala desemnare a Nicolae Ciucă drept prim-ministru. „Să ajungem acolo, să vedem ce se întâmplă, și, în funcție de rezultatul consultărilor vom lua o decizie”, a spus Barna.

UDMR vrea Guvern politic, dar nu monocolor PNL

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că în acest moment preşedintele are trei variante.

„Ori încearcă şi coagulează o majoritate în jurul unui premier PNL, cu coaliţie de data aceasta şi nu guvern monocolor, cu care va merge până la sfârşitul anului, până la alegeri la termen; ori încearcă şi coagulează o majoritate pentru anticipate, renunţând la tot ce înseamnă OUG nr. 26; ori va propune pe cineva şi iese ce iese. Din punctul meu de vedere, a patra variantă nu prea există. Guvern tehnocrat tot guvern PNL va fi, că nu va fi susţinut doar la învestire. Dacă renunţăm la anticipate cu toţii, atunci va fi învestit un guvern, la un moment dat, dar tot guvern PNL va fi, tot guvern minoritar va fi, tot guvern asimilat va fi. De aceea, eu cred că cea mai bun variantă ar fi un guvern politic sau anticipate”, a spus Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News