Tort cu cremă albă şi căpşune
Ingrediente: blat – 5 ouă, 5 linguri de zahăr pudră, 40 ml ulei, 120 g făină, 40 g amidon de porumb, 5 g praf de copt (1/2 plic); cremă – 300 ml smântână pentru frişcă, 4 linguri de zahăr pudră, 250 g mascarpone, 80 g ciocolată albă; decor – 200 g căpşune.
Preparare: pentru blat, se preîncălzeşte cuptorul la 170 de grade şi se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul, gălbenuşurile (pe rând), apoi uleiul. Se cerne făina, se amestecă apoi cu amidonul şi praful de copt, după care se încorporează uşor, cu mixerul, în compoziţia de ouă. Se toarnă într- o tavă rotundă unsă cu unt şi se coace 25-30 de minute la 170- 180 de grade.
Între timp, se pregăteşte crema, mixând frişca, adăugând în ea zahărul, apoi mascarpone, puţin câte puţin, şi, la final, ciocolata topită. Blatul răcit se taie în două, iar între felii se pun 3 sferturi din cremă. Se acoperă cu restul de cremă şi se ornează cu căpşune. Se dă la rece înainte de servire.
Tort mousse
Ingrediente: blat – 100 g ciocolată amăruie, 25 g unt, 25 ml ulei, 25 ml smântână pentru frişcă, două ouă, 50 g zahăr, 100 g făină, o linguriţă de praf de copt, o fiolă de esenţă de rom, un praf de sare; mousse – 250 g ciocolată amăruie, 400 ml smântână pentru frişcă, 5 g gelatină, o fiolă de esenţă de vanilie; decor – 100 g bomboane (după preferinţă).
Preparare: pentru blat, se pun într-un vas ciocolata ruptă bucăţele, untul, uleiul şi smântâna pentru frişcă. Se aşază vasul pe foc mic (sau la bain-marie) şi se amestecă până se obţine o compoziţie omogenă. Se lasă la răcit, apoi se adaugă gălbenuşurile, mixând energic, urmate de făina cernută şi amestecată bine cu praful de copt. Se pune şi esenţa de rom şi se omogenizează. Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi se mixează până se obţine o bezea fermă şi lucioasă, care se încorporează în compoziţia cu ciocolată, amestecând uşor cu o spatulă, de jos în sus. Se toarnă într-o tavă de 22 cm diametru şi se coace, apoi se lasă la răcit.
Pentru mousse, gelatina se pune la hidratat în apă rece cât să o acopere. Peste ciocolata ruptă bucăţele se toarnă jumătate din cantitatea de smântână pentru frişcă şi se aşază pe foc mic (atenţie, să nu dea în clocot!). Se lasă să se răcorească, se încorporează gelatina, apoi se dă la frigider până se răceşte bine şi începe să se întărească. Restul de smântână se bate bine. Se scoate crema de ciocolată de la rece, se mixează puţin, se încorporează frişca, apoi se pune esenţa de vanilie. Se montează tortul într-un inel de patiserie: se pune blatul, apoi se întinde peste el, uniform, mousse-ul. Se dă la frigider pentru câteva ore, de preferat peste noapte, apoi se decorează.
Tort cu pişcoturi şi mascarpone
Ingrediente: un pachet mare de pişcoturi (400 g), 400 ml frişcă lichidă, un plic de întăritor de frişcă, 250 g mascarpone, zahăr pudră după gust, 300 ml zeamă de compot (după preferinţă), 200 g afine.
Preparare: se bat împreună frişca şi întăritorul, apoi se încorporează mascarpone şi zahăr după gust. Se dă compoziţia la frigider pentru 30 de minute. Se tapetează fundul şi pereţii unei tăvi cu margine detaşabilă cu pişcoturi – cele de la bază se înmoaie înainte în zeamă de compot, cele de pe lateral, nu. Se adaugă jumătate din cremă, peste ea se pune un nou strat de pişcoturi însiropate, iar peste acestea, restul de cremă. Se decorează cu afine şi se bagă la frigider pentru vreo două ore. După ce s-a întărit suficient, se poate scoate marginea tăvii. Dacă vrei să aibă un aspect deosebit când îl aşezi pe masă, leagă tortul cu o panglică de satin.
Ruladă de ciocolată
Ingrediente: blat – 120 g făină, 10 g cacao, 125 g zahăr, 5 ouă; cremă – 100 ml frişcă lichidă, 200 g ciocolată neagră (70% cacao), 50 g unt; glazură – 100 g ciocolată neagră, 100 ml frişcă lichidă; decor – fructe şi ciocolată.
Preparare: pentru blat, se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul. Albuşurile se bat, apoi se încorporează în crema de gălbenuşuri, urmate de cacao şi de făina cernută. Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 10 minute. Odată copt, aluatul se rulează într-un şervet de bucătărie umed şi se lasă aşa până la prepararea cremei. Ciocolata ruptă în bucăţi şi frişca se pun pe foc şi se amestecă.
După ce se topeşte ciocolata, se adaugă untul tăiat bucăţi. Se lasă să se răcească puţin, cât să nu curgă, să fie crema mai legată. Se desface cu grijă blatul din şervet, se unge cu cremă şi se rulează blatul. Se pregăteşte glazura încălzind frişca lichidă (ai grijă să n-o fierbi!) şi amestecând-o cu ciocolata neagră, până ce aceasta se topeşte. Se toarnă peste ruladă – o operaţiune care-ţi va ieşi ca la cofetărie, dacă aşezi rulada pe un grătar pus peste o tavă sau o farfurie mare. După ce se răceşte puţin, o poţi orna, apoi bag-o la frigider până în momentul servirii.
Tartă cu cremă de lămâie şi bezea
Ingrediente: blat – 175 g unt (80% grăsime), 300 g făină, 2-3 gălbenuşuri (în funcţie de cât de mari sunt ouăle), 150 g zahăr, două linguri de apă rece, o fiolă de esenţă de vanilie, un praf de sare, coaja de la o lămâie; cremă – 5 ouă mari, zeama şi coaja de la două lămâi, 250 g zahăr, 300 g smântână grasă, o fiolă de esenţă de vanilie, 3 linguri de făină; bezea – 4 albuşuri, o cană de zahăr pudră vanilat.
Preparare: untul rece dat pe răzătoare se amestecă bine cu restul ingredientelor şi se frământă un aluat care se pune la rece, într-o folie, pentru 20 de minute. Între timp, se prepară crema, mixând toate ingredientele (mai puţin făina). Se ia o cană din compoziţie, se adaugă în ea făina şi se amestecă bine cu telul ca să nu se facă şi cocoloaşe. Restul compoziţiei se pune într-un vas antiaderent, la foc mic, şi se înfierbântă, amestecând mereu, ca să nu se lipească. Se toarnă apoi în fir subţire compoziţia amestecată cu făină şi se omogenizează. Se lasă să dea în câteva clocote, apoi se ia vasul de pe foc. Se scoate blatul de la rece şi se întinde o foaie de tartă (pe o suprafaţă înfăinată) potrivită formei în care se va coace.
Se tapetează forma cu unt şi deasupra se pune hârtie de copt. Se pune aluatul, se înţeapă cu o furculiţă din loc în loc şi deasupra se aşază o altă hârtie de copt, peste care se toarnă o cană cu orez (sau fasole uscată), pentru a evita să se ridice aluatul de la mijloc. Se coace la 200 de grade pentru 7 minute, apoi se înlătură hârtia şi orezul şi se mai lasă încă 7-8 minute în cuptor. Se scoate, se toarnă crema, se nivelează şi se dă din nou la cuptor pentru 15 minute. Se bat albuşurile cu zahărul până se întăresc, se pune bezeaua obţinută peste cremă, cu un poş, şi se mai bagă în cuptor pentru 5-6 minute, până ce bezeaua s-a rumenit frumos.