„Eu nu pot fi de acord ca în acest moment să fie mărit pentru toată lumea cu 15%. Se va mări categoric la toată lumea la fel punctul de pensie. Nu ştiu dacă va fi 6, va fi 12. Cert este că trebuie să oprim anumite sume, pe care să le direcţionăm categoriilor defavorizate, pentru că aşa e nu numai creştineşte, aşa se face în orice economie”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat într-o conferinţă de presă la Mehedinţi dacă PSD ar agrea varianta pe care Nicolae Ciucă le-a propus-o liberalilor într-o ședință internă, potrivit news.ro.

Preşedintele PSD a adăugat că vor fi discuţii în coaliţie săptămâna viitoare, iar decizia va fi anunțată de liderii coaliţiei. Ciolacu a precizat că, indiferent de varianta finală, „anvelopa nominală va fi cât să cuprindă o mărire la toată lumea de 15% la pensie”.

Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, împreună cu domnul prim-ministru şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, vom veni şi vom anunţa cu exactitate cum se va întâmpla. Sunt scenarii de lucru. Mă bucur că şi PNL are scenarii de lucru. Şi noi avem scenariile noastre de lucru.

Marcel Ciolacu, președinte PSD:

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că liberalii au decis în ședința internă să meargă în coaliţie cu două variante privind majorarea pensiilor.

Prima ar fi „o creştere a bugetului alocat pensiilor, urmând ca gradual, pe anumite praguri de pensii, să se realizeze, prin anumite beneficii suplimentare, creşterea pensiilor”, iar a doua vizează o creştere universală a tuturor pensiilor cu 15%. Cele două propuneri vor fi discutate într-o şedinţă a coaliţiei, a adăugat Stroe.

Ciucă a vorbit despre o creștere de numai 6% a pensiilor

Potrivit unor surse Antena 3, liderul PNL, Nicolae Ciucă, le-a spus liberalilor într-o ședință internă că „am discutat cu Marcel și consider că pensiile ar trebui să crească cu 6,2% pentru toți și apoi, progresiv, în funcție de venit, să dăm ajutoare astfel încât anvelopa totală să fie de 15%”. Aceasta este o variantă total diferită față de ceea ce se știa, variantă care nu a mai fost discutată în partid.

În acest context, conform sursei citate, afirmațiile lui Ciucă au generat reproșuri în partid din partea liderilor Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Raluca Turcan. Concret, liberalii au fost nemulțumiți că vor fi puși în situația de a explica românilor de ce se face o majorare cu doar 6%, după ce au susținut public varianta de 15%.

PSD și PNL, disensiuni pe procentul majorării pensiilor

Ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat în septembrie că procentul de majorare va fi de cel puțin 10%. Apoi, premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus că în Partidul Național Liberal s-a decis că procentul maxim cu care vor fi majorate pensiile este de 11%.

Ulterior, Ciucă a admis pentru prima dată că procentul de creştere a pensiilor poate fi de 15%, după ce președintele Klaus Iohannis a spus pe 20 octombrie, de la Bruxelles, că în contextul în care România se confruntă cu o inflație mai mare de 15%, „ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie”.

Potrivit legii, însă, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%. Rata inflației este acum de 15,3%, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunțat o inflație de 16% pentru finalul anului.

4,3 milioane de români

au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News