UNDE MERGEM?
Nu trebuie sa pleci de la ideea ca odorul tau este prea mic pentru o calatorie lunga. Gandeste-te ca in fiecare an de aici inainte va aparea cate ceva ce te poate determina sa consideri ca o vacanta nu este oportuna: pana la sase-sapte ani este prea mic si poate nu te intelegi cu el, dar dupa aceasta varsta incepe scoala. Gandeste-te doar ca lucrurile nu sunt atat de dificile si ca, in definitiv, toata lumea face la fel. O vacanta poate fi placuta la mare, la munte sau la tara, la bunici. Indiferent daca alegi sa pleci in tara sau in strainatate. Totul e sa-ti placa tie destinatia aleasa, sa-ti asigure confortul pe care ti-l doresti; cel mic se va simti oricum bine acolo unde sunt mama si tata.
Evita clima prea calda, prea umeda sau prea rece si destinatiile prea indepartate (decalajul orar si durata calatoriei sunt foarte importante). De preferat sunt climele marine, excelente pentru majoritatea copiilor, climele de munte (mai putin de 1.000 de metri) si campia (atentie la insecte!). Daca ai o situatie financiara buna, lucrurile sunt mai simple, in sensul ca atat in tara, cat si in strainatate poti sa alegi hoteluri sau cluburi care iti asigura o serie intreaga de facilitati si in mod special programe pentru copii. Se spune ca cele mai multe servicii pentru copii le ofera statiunile din Turcia si Grecia. In aceste tari turismul a atins un asemenea grad de dezvoltare, incat exista nenumarate cluburi cu servicii all-inclusive, care ofera pachete speciale pentru familiile cu copii, in sensul ca-ti pun la dispozitie personal calificat care sa stea cu prichindeii, sali de joaca, bazine de inot de dimensiuni mici si tot felul de programe educative. Pachetul de servicii presupune costuri reduse pentru copii (sau gratuitate). Daca nu aloci foarte multi bani pentru concediu, ai variante precum pensiunile sau camping-ul. In astfel de cazuri insa vei face ceva mai mult efort, pentru ca va trebui sa suplinesti lipsa de confort. Trebuie sa iei cu tine cratite, paturi, mancare.

INAINTE DE PLECARE
Dupa ce te-ai decis asupra locului in care iti vei petrece concediul, pregateste-ti cu atentie bagajele. Nu trebuie sa cari toata casa dupa tine, dar sunt anumite lucruri de stricta necesitate pe care nu trebuie sa le uiti. Ca sa nu ai surpriza ca pustiul tau sa nu vrea sa doarma intr-un pat strain sau sa nu vrea sa manance din farfuria de la restaurant, ia cu tine cateva din lucrurile lui personale: paturica si pernuta preferate, tacamurile si farfuriile lui, cat mai multe jucarii si in nici un caz nu uita cartea de povesti. Chiar daca este plina vara, pune-i in bagaj si cateva hainute groase, ca sa nu te trezesti ca trebuie sa-i refaci garderoba. Daca este mai mofturos din fire la mancare, intereseaza-te despre obiceiurile culinare ale locului si pentru orice eventualitate ia cu tine o lada frigorifica in care inghesuie cat mai multe alimente care-i plac. Indiferent daca te duci la munte sau la mare, nu uita ca micutul trebuie sa se joace si trebuie sa aiba aceleasi “ustensile” ca si ceilalti copii din jurul lui, ca sa nu apara conflicte cu vecinii de joaca. Sub nici o forma sa nu uiti sa iei cu tine trusa de prim-ajutor (un termometru electronic, pansamente, o foarfeca, antiseptice care usuca, medicamente pentru febra sau pentru durerile de dinti, sub forma de supozitor sau de sirop). Pentru restul, ideal este sa discuti cu medicul de familie, cel mai in masura sa stabileasca continutul trusei de prim-ajutor.

LA LOCUL FAPTEI
Odata ajunsa la destinatie trebuie sa tii cont ca asa cum tu esti in vacanta si vrei sa profiti de acest lucru – sa scapi de reguli si restrictiile cotidiene -, si copilul tau are dreptul la concediu. Fara a exagera cu libertatile, fii putin mai indulgenta cu el: lasa-l sa se bucure de ideea de vacanta si nu tipa la el daca-l vezi captivat de peisaj si daca vorbeste intruna sau iti pune tot felul de intrebari despre ceea ce vede. Daca el vrea sa doarma cu tine in pat, ofera-i aceasta sansa ca un premiu de vacanta. Apoi, daca regimul lui alimentar e destul de strict, fa un rabat totusi si lasa-l “sa scape” la o prajitura cu ciocolata, la o inghetata sau sa-si inmoaie degetul in paharul cu bere. Daca sunteti pe plaja sau intr-o poienita, lasa-l sa se joace in voie, dar nu-l pierde din ochi.
Nu-l obliga sa faca lucruri care ti se par tie interesante pentru el. De exemplu, nu-l forta sa se joace in nisip, daca el vrea doar sa caste gura la ceilalti copii care fac castele. Nu-l pune sa stea la soare cinci minute pe fata, cinci minute pe spate, doar pentru ca vrei tu sa capete un bronz de invidiat.
Incearca sa alegi locuri unde copilul tau sa stea cat mai mult timp in aer liber. Evita pe cat posibil spatiile inchise, cluburile, zonele pentru fumatori si restaurantele prea aglomerate, care-i obosesc pe cei mici si ii agita. Pe cat posibil, opteaza pentru picnicuri sau terase.

A avea un copil inseamna sa-ti asumi o serie intreaga de responsabilitati si griji, dar in nici un caz nu poate fi vorba despre o povara. Este adevarat ca nu e simplu sa joci “rolul” de mamica, dar cu putin efort si cu foarte multa pasiune, acest lucru se poate dovedi a fi plin de satisfactii. (text preluat din revista “Superbebe”, editia lunii iunie)

Cum iti imbraci fetita la plaja dupa ultima moda

Daca ai o fetita ultra-cocheta si dare de mana ca s-o imbraci dupa ultima moda, ai de unde alege. Noi ne-am oprit la designerul Lilica Ripilica, senzatia Saptamanii Modei de la Rio de Janeiro. Rochitele de plaja, maiourile, costumele de baie si palarioarele imaginate de ea pentru micutele domnisoare sunt minunat colorate, au floricele si fundite delicate si cu siguranta iti vor face odorul sa se simta ca un manechin adevarat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News