Copiii bucurestenilor nu sunt in siguranta la scoala. Un mic test realizat de reporterii Libertatii prin scolile si liceele din Capitala a demonstrat ca asa-zisa paza si securitate in spatiile de invatamant se clatina din toate incheieturile. Cu un cutit imens, de bucatarie, bine ascuns in rucsac, noi ne-am plimbat nestingheriti prin scoli. Paznicii sau bodyguarzii – acolo unde sunt – sunt suspect de indulgenti si permit accesul in cladiri fara a solicita prea multe detalii despre scopul si durata vizitei.

Cazul elevei injunghiate in cancelaria profesorilor de la Scoala Centrala, precum si al elevului de la Liceul “Anghel Saligny”, readuc in atentia opiniei publice gradul de securitate de care se bucura copiii la scoala. Inevitabil, intrebarea care in acest moment se afla pe buzele fiecarui parinte este: “Oare copilul meu este in siguranta la scoala?”. Raspunsul a fost cautat si gasit de reporterii Libertatii, care timp de mai multe zile au incercat sa verifice modul in care profesorii au inteles sa traga invatamintele de rigoare din nefericitul caz al fetei injunghiate in cancelaria profesorilor de la Scoala Centrala. Inarmati pana in dinti cu arme albe, la modul propriu, reporterii Libertatii au colindat scolile si liceele bucurestene, rezultatul ineditului raid fiind, in unele cazuri, cat se poate de ingrijorator: elevii nu sunt deloc in siguranta la scoala, curtile, terenurile de sport, imprejurimile sau, in unele cazuri, chiar cladirile unde se studiaza putand fi considerate zone ideale pentru delincventa juvenila.

Liceul “Gheorghe Lazar”. Curtea plina de elevi, poarta deschisa pana la perete, nici un agent de paza. Intrarea in cladire este “strajuita” de doua doamne carora le este suficient sa le arunci un act – nu conteaza ce, buletin, pasaport sau legitimatie de acces la sala de fitness. Oricum nu se uita pe ele. Nu intreaba de cutitul din rucsac, de pistolul de la brau sau de cele sase grenade din buzunare, se pare ca nu este interesant ce si pe cine cautam. Poti intra oriunde in scoala, de la toaleta, unde se fumeaza si se fac bancuri porcoase pe seama profilor, pana la cancelarie sau secretariat.

Liceul “Gheorghe Sincai”. Aflam mult mai tarziu ca la intrarea elevilor trebuia sa fie un paznic, ce are sarcina precisa de a nu lasa nici musca sa intre. Eronat! Noi am intrat in curte, am stat la palavre cu elevii, am fumat o tigara, apoi am intrat si in scoala, ne-am plimbat pe holuri, am vizitat minibarul de la subsol. Bodyguarzi – doar la usa directorului. “Toti elevii din liceul nostru au ecusoane, nimeni nu poate intra in scoala fara acest ecuson. Nu stiu de ce nu era paznicul la intrare, probabil era la baie”, parca se scuza directorul Mugur Popescu.

Scoala nr. 81. Pe ghereta de la poarta scrie mare, pe un afis, “Intrarea persoanelor straine strict interzisa”. Doar scrie, pentru ca pana la secretariat nu ne-a intrebat nimeni de sanatate, de starea vremii sau de rezultatele de azi-noapte din liga de hochei nord-americana. Afara e soare, frumos, iar elevii isi ascut mintile acompaniati de zgomotul infernal al unui excavator. “Va dati seama ca am intrat si noi in panica. Avem contract cu o firma de paza, un agent, care e la poarta. Cum nu e? Nu l-ati vazut?”. Mihaela Marcovici, directorul scolii de pe Nerva Traian, se ridica de pe scaun si se uita putin nedumerita pe fereastra. A intrat in panica, dar ii revine zambetul pe buze instantaneu. “Ah, uitati ca vine. El este, vedeti ca a intrat in ghereta?”.

Scoala “Andrei Saguna”. Poarta primitoare, larg deschisa, curte pustie, spatiu cat sa intorci un marfar. Copiii intra si ies din scoala, cei care au terminat orele se uita putin crispati dupa parinti, rude sau prieteni. La intrarea in scoala, pe post de paznic, un pusti, chipurile elev de serviciu. Inexplicabil, se uita suspect la rucsacul nostru si speriat se trage din cadrul usii. Ingaima ceva despre doamna director care nu e – oarecum normal. Imediat ii sare in ajutor o profesoara care, usor iritata de intrebarile noastre, ne pofteste afara. “Altfel chem politia”. I-am fi spus si noi despre sisul din rucsac, poate chiar i   l-am fi aratat, dar ne aducem aminte ca pe trotuar chiar stationa un echipaj al Jandarmeriei.

Scoala nr. 113. Cele 5 porti de acces in curte sau la terenurile de sport sunt blocate cu lacate. Mecanicul, ce motaie pe un scaunel proptit fix in fata usii de la intrarea profesorilor, priveste lung la caietul din fata sa si se uita la ceas. “Eu mai am 10 minute si plec acasa. Tre sa vina si paznicul. Auziti, da de ce va intereseaza de el? Care e problema? Nu stiu, lasati-ma in pace”.

Liceul Feroviar. Desi este doar 10.30, la poarta a venit deja ora pranzului: paznicul, un barbat inalt si slab ca o zi de post, tocmai isi pregateste dejunul si ne deschide usa cu cutitul in mana. Amuzant!… “Puteti intra in scoala pe usa aceea. Nu, la stanga, acolo… Asa, da, pe acolo e intrarea. Mergeti, mergeti, nici o problema!”. In holul principal, paza. Ne cere buletinul, ii oferim cartea de alegator, se uita la ea si apoi ne pofteste inauntru. Toata scoala e a noastra. Intram ca din intamplare in birou la directoarea adjuncta, vorbeste la telefon, nici nu ridica privirea din hartii, pe hol trei profesoare fumeaza, chicotesc si ne zambesc parca complice. Tot elevii sunt mai cooperanti si intram repede in vorba cu ei. “Bai, mie nu mi-e frica de nimeni, paici. Daca se ia careva de mine, in trei minute vin sapte masini la poarta. Intelegi?”.

Liceul “Doamna Stanca”. Cineva a facut o gluma proasta si a blocat usa elevilor giulesteni exact in perioada in care se face schimbul de ture, o parte din invatacei ramanand in curtea interioara. Pentru ei nu pare totusi o problema grava, se fumeaza in draci, se discuta despre femei si fotbal, despre Craciun, Revelion, care, unde si cu cine merge. Intram prin fata, usa incuiata, ca la asediu. E deschisa cu teama de femeia de serviciu, care parca se scuza: “Asa ni s-a spus, sa intrebam pe oricine intra si iese. Dar unde doriti sa mergeti? La  cursuri? Intrati, intrati”. Am nimerit in pauza, forfota de nedescris pe holuri, din clase se aud rasete si tipete, la etaj un grup de elevi discuta despre situatia de la Scoala Centrala.

“Åias in greva acum, li se rupe”. “Hai, ma, s-o punem si noi de una mica”. “Ba, dar si ala: ce nebun, sa intre cu cutitul in scoala”. Dintr-o data rucsacul parca devine mai greu si ne gandim ca pustiul nu greseste deloc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News