Pana nu de mult, operatiile chirurgicale la distanta erau imposibile. Lucrurile s-au schimbat odata cu aparitia robotului chirurgical ‘daVinci’, care le da medicilor posibilitatea sa opereze pacienti aflati in alta tara, pe campul de lupta sau chiar in spatiu.
Ideea unui robot chirurgical apartine Agentiei Spatiale Nord-Americane (NASA). Oamenii de stiinta s-au gandit inca de la sfarsitul anilor ’80 la perspectiva operatiei de la distanta ca o solutie de urgenta pentru astronautii aflati in spatiu. In 1997, primul robot chirurgical functional a fost construit de compania americana Intuitive Surgical (liderul tehnologic mondial in domeniul chirurgiei asistate de roboti), in cadrul unui proiect militar. Robotul botezat ‘daVinci’ era si e capabil sa execute in totala siguranta operatii dintre cele mai complexe.
Cea mai de succes interventie s-a dovedit a fi cea de prostata (prostatectomia), deoarece acum, cu ajutorul lui ‘daVinci’, medicii pot sa opereze fara riscuri – pacientul ramane potent si continent, adica poate urina normal, ca orice om sanatos. ‘DaVinci’ se mai foloseste insa si in sfera chirurgiei generale, a ginecologiei si a chirurgiei cardiotoracice (singurele pe care nu le poate performa fiind interventiile pe creier).
Sistemul chirurgical ‘daVinci’ si-a gasit locul in salile de operatie din toata lumea. In acest moment, exista 647 in America, 148 in Europa si 72 in tari de pe alte continente. In Romania, pacientii a doua spitale din Bucuresti – Floreasca si Fundeni (la acesta din urma opereaza pe ‘daVinci’ dr. Irinel Popescu) – pot beneficia de interventii cu ajutorul robotilor chirurgicali. Costul unui astfel de robot se ridica la peste un milion de euro, iar o operatie efectuata cu acesta poate ajunge la 3.000 de euro.
Cum se lucreaza cu „daVinci”?
‘DaVinci’ combina elemente de realitate virtuala si de joc pe calculator intr-un sistem robotic chirurgical de inalta precizie. Chirurgul lucreaza la o consola ce se poate afla la celalalt capat al lumii sau intr-o camera alaturata. Deasupra pacientului, patru brate robotice la capatul carora se gasesc instrumente chirurgicale speciale sunt manevrate cu precizie.
Unul dintre cele patru brate, controlat de chirurg cu piciorul, este, de fapt, un endoscop special, capabil sa ofere o perspectiva completa asupra campului de operatie, transmisa medicului in trei dimensiuni si mult marita – astfel incat o artera poate aparea de marimea unei tevi groase. In functie de ce vede, chirurgul manevreaza bratele lui ‘daVinci’ in concordanta cu procedurile fiecarei operatii.