Măsura a intrat în vigoare marți, astfel că până acum ar fi putut intra pe teritoriul japonez cetățeni străini potențial infectați cu Omicron.
Pacientul infectat cu noua variantă de SARS-CoV-2 este un bărbat care are peste 30 de ani și s-a întors recent din Namibia.
„În ceea ce privește călătorul care a sosit din Namibia, s-a confirmat că este un caz de Omicron în urma analizelor efectuate la Institutul Național de Boli Infecțioase”, a anunțat un reprezentant al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.
Bărbatul a fost depistat pozitiv duminică, la sosirea pe Aeroportul Narita din sud-estul țării. A fost izolat și acum este spitalizat, au mai precizat autoritățile, adăugând că ceilalți pasageri ai avionului și rudele pacientului au fost testați.
Potrivit presei nipone, două dintre rudele lui au rezultate negative la testele COVID, relatează Associated Press.
Japonia, a doua țară care și-a închis granițele pentru străini
Luni, 29 noiembrie, Japonia a devenit a doua țară din lume, după Israel, care a anunțat închiderea granițelor pentru toți străinii, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea variantei Omicron.
Conform noilor reguli, călătorii străini, inclusiv studenții, nu mai pot intra în Japonia începând de marți. Cetățenii japonezi și străinii cu permis de rezidență vor obligați să intre în carantină timp de 14 zile de la revenirea în țară.
Măsurile sunt instituite la mai puțin de o lună după ce autoritățile japoneze au decis relaxarea restricțiilor de călătorie pentru prima dată în decurs de un an.
Varianta Omicron, descoperită inițial în țări din sudul Africii a fost declarată drept „îngrijorătoare” de Organizația Mondială a Sănătății, având în vedere că prezintă peste 30 de mutații care i-ar putea permite să evite protecția dobândită prin vaccinare. Totuși, va dura săptămâni până când specialiștii vor înțelege cât de transmisibilă este noua variantă și cât de eficiente sunt vaccinurile disponibile în prezent.
Între timp, autoritățile olandeze au anunțat, luni, că au găsit varianta Omicron în două probe care au fost prelevate pe 19 și 23 noiembrie, ceea ce înseamnă că tulpina se afla deja în Europa când a fost identificată în sudul Africii. Anunțul privind noua variantă a fost făcut către OMS pe 24 noiembrie de autoritățile din Africa de Sud.
Foto: EPA