Africa, unde mai puțin de 2% din populație este vaccinată împotriva COVID, se confruntă în prezent cu cea mai mare creștere a numărului de infectări de la debutul pandemiei, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), joi.

Continentul a confirmat mai bine de 251.000 de noi cazuri în săptămâna care s-a încheiat pe 4 iulie, în creștere cu 20% față de săptămâna precedentă și cu 12% față de vârful din ianuarie.

Numărul cazurilor active a ajuns la 642.000, depășind vârful din timpul celui de-al doilea val, atins tot în ianuarie, cu 528.000 de cazuri.

„Africa a înregistrat cea mai sumbră săptămână a pandemiei. Dar ce e mai rău abia urmează”, a avertizat doctorul Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS.

„Limita acestei creșteri precipitate este încă la săptămâni distanță. Numărul de cazuri se dublează la fiecare 18 zile”, a adăugat expertul.

Probleme majore în 16 țări

Peste 16 țări africane se confruntă în prezent cu o creștere a numărului de cazuri, iar varianta Delta, depistată deja în cel puțin zece din aceste țări, pare a fi responsabilă.

Uganda, Republica Democratică Congo, Namibia, Zambia, Rwanda, Tunisia, Malawi și Senegal înregistrează cele mai mari creșteri.

Iar acest lucru pune presiune pe sistemul sanitar și-așa fragil din aceste țări. În ultimele săptămâni, numărul spitalizărilor a crescut cu mai bine de 40%.

„Semnalul de alarmă ar trebui să sune”, spune, pentru CNBC, doctorul Tom Kenyon, responsabil pe sănătate la organizația Project HOPE.

„Ținând cont de ororile văzute în India, ăsta ar trebui să fie motiv de alarmă și să stimuleze acțiunea”, adaugă el. De fapt, crede expertul, situația din Africa ar putea deveni „mai gravă decât oriunde” în lume, în timpul acestei pandemii.

Printre țările afectate, Namibia, un stat cu 2,5 milioane de locuitori, a confirmat mai bine de 1.000 de cazuri pe zi, iar mai mulți oficiali ai guvernului au murit.

În Zambia, creșterea numărului de cazuri a determinat guvernul să restricționeze reuniunile sociale și să închidă școlile. Restricții au fost impuse în Rwanda și Kenya.

Africa de Sud se confruntă și ea cu un val devastator de infectări, după ce varianta Delta a forțat țara să intre în lockdown pe 28 iunie.

Restricții de circulație au fost impuse în țara care a vaccinat mai puțin de 2% din populație.

Tot mai multe decese

Numărul deceselor de COVID a crescut și el cu 28%, potrivit datelor oficiale citate de BBC.

Creșteri substanțiale au fost înregistrate în special în Africa de Sud (39%), Republica Democratică Congo (24%) și Kenya (23%).

Iar media deceselor de COVID pe întregul continent a început să se apropie de o mie pe zi.

Cifrele oficiale sunt însă mult mai mari, estimează experții, în condițiile în care capacitatea de testare este redusă.

Pe continentul cu 1,3 miliarde de locuitori, doar 54 de milioane de teste au fost efectuate, potrivit Centrului pentru Combaterea Bolilor din Africa.

Livrările de vaccinuri vor sosi cu întârziere

Campania de vaccinare este unul dintre punctele vulnerabile ale continentului. Cele aproximativ 60 de milioane de doze administrate în Africa reprezintă în jur de 1,6% din totalul dozelor administrate în întreaga lume.

Inechitatea distribuirii vaccinurilor a fost observată și criticată de luni bune, fără efect însă.

„Naționalismul vaccinării, în condițiile în care câteva țări au luat partea leului, este imposibil de apărat din punct de vedere moral și ineficient din punct de vedere al strategiei de sănătate publică”, a spus directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, miercuri.

Tedros a spus că această inechitate este responsabilă pentru „un val de moarte” în unele regiuni ale lumii, inclusiv Africa.

Livrările prin schema umanitară Covax încep abia acum să crească, după luni de întârziere. Timp de mai multe luni, Covax nu a putut procura suficiente vaccinuri, deoarece acestea fuseseră contractate deja de la producători de statele bogate.

Apoi, India, confruntată cu propria criză de COVID, s-a văzut nevoită să suspende exportul de doze destinate programului umanitar, pentru a livra pentru piața internă.

În jur de 66 de milioane de doze au fost livrate în total în Africa, 40 de milioane prin acorduri bilaterale, 25 de milioane prin Covax și 800.000 oferite de Uniunea Africană.

20 de milioane de doze Johnson & Johnson și Pfizer sunt așteptate să ajungă pe continent în curând. Norvegia și Suedia au anunțat și ele că vor dona cantități mari de vaccin Africii.

Nu este suficient însă.

„Unele livrări de vaccinuri sunt așteptate în august, dar nu sunt nici pe departe suficiente pentru ce este nevoie”, spune Kenyon. În plus, spune acesta, pentru o campanie de vaccinare de succes este nevoie de logistică și de o forță medicală instruită.

Moeti este de acord. „Cu livrări suplimentare de vaccinuri COVID așteptate în iulie și august, țările africane trebuie să folosească timpul pentru a se pregăti să își extindă capacitatea de vaccinare”, a spus acesta.

 
 

Urmărește-ne pe Google News