“Virusul nu poate fi oprit”, aceasta a fost propoziţia cheie a directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prin care a motivat, joi seară, trecerea la faza maximă de alertă privind epidemia de gripă A (H1N1). În România, unde până acum au fost confirmate 12 cazuri de îmbolnăvire, s-au luat măsuri de prevenţie a gripei porcine în toate instituţiile publice. Poliţiştii de frontieră, cadrele medicale şi funcţionarii care lucrează cu publicul sunt printre primii angajaţi care vor purta măşti la serviciu.
Ieri dimineaţă, la Ministerul de Interne a avut loc şedinţa comitetului de urgenţă care a pus la punct planul de măsuri ca să împiedice răspândirea virusului A(H1N1) în România. “Viaţa în România trebuie să decurgă normal, dar ţinând cont de măsurile preventive pe care trebuie să le ia populaţia”, a afirmat Ion Bazac, ministrul sănătăţii.
Vaccinul a fost produs
Într-o primă fază, prin planul naţional în caz de pandemie trebuie achiziţionate echipamente de protecţie, cum ar fi măşti şi mănuşi pentru personalul medical şi al serviciilor cu contact permanent cu publicul. Pe de altă parte, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului, OMS a recomandat vaccinarea a minimum 35% din populaţie. Se pare că primele doze vor ajunge pe piaţă la începutul acestei toamne, după ce compania farmaceutică Novartis a declarat că a produs primul lot de vaccinuri împotriva gripei A(H1N1).
Încă un bolnav confirmat la noi în ţară
Ministerul Sănătăţii a anunţat ieri după-amiază al 12-lea caz de îmbolnăvire de gripă porcină în România. Este vorba despre un bărbat de 37 de ani care a venit în data de 10 iunie din Canada. Pacientul se află internat la Spitalul “Matei Balş” din Capitală.