Dovleceii, vinetele şi roşiile au un puternic efect protector asupra mucoaselor, în special ale sistemelor respirator şi digestiv, fiind adevăraţi paznici ai acestor organe împotriva cancerului, a ulcerelor sau a diverselor infecţii. Bogate în nutrienţi antioxidanţi ca betacarotenul, licopenul, vitamina C sau seleniul, aceste legume de vară protejează organismul de toate toxinele absorbite din mediul poluat.
Ardeiul gras şi castravetele. Castravetele e sărac în calorii şi bogat în vitaminele A şi C. E recunoscut pentru proprietăţile antioxidante, care contribuie atât la menţinerea frumuseţii pielii, cât şi la prevenirea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Contribuie la hidratarea şi detoxificarea organismului.
Banalul ardei aduce organismului o cantitate mare de vitamina A. Într-un singur ardei gras găsim 1.500 de micrograme de betacaroten, de trei ori mai mult decât într-un morcov de dimensiuni medii. În ardeiul gras roşu găsim cea mai mare concentraţie de vitamina C; în 100 g avem 200% din necesarul zilnic. În ardei mai găsim şi vitaminele B6 şi B2, care facilitează metabolismul celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos central.
Pepenele este bogat în substanţe antioxidante şi care combat inflamaţia. Nu trebuie uitat aportul de fier şi de zinc, dar şi bogaţia acestui fruct în aminoacizi cum sunt citrulina şi arginina, substanţe cu rol tonifiant la nivel imunitar.
Mai mult, semințele de pepene roșu ajută în cazul pietrelor la rinichi. Secretul, potrivit avantaje.ro, e să nu le consumi întregi, deoarece le vei elimina. Ele trebuie zdrobite sau mestecate.
Piersicile furnizează o cantitate importantă de vitamina C şi A, au un conţinut ridicat în zahăr şi prezintă o serie de beneficii pentru sănătate: efect diuretic, laxativ şi detoxifiant; sunt folositoare în afecţiuni pulmonare, infecţii respiratorii sau anemie.
Caisele au un conţinut deosebit de ridicat în betacaroten (cele portocaliu închis), sunt bogate în fibre solubile, potasiu, magneziu şi fier. Din acest motiv, pentru o bună funcţionare a colonului şi pentru reglarea nivelului colesterolului este indicată cura cu aceste fructe. Au un puternic efect laxativ, curăţă şi detoxifică ficatul.