Ungaria a încheiat marți o săptămână record din punct de vedere al imunizării împotriva COVID, administrând în total 778.000 de doze în șapte zile, deci o medie de peste 111.000 de doze pe zi.
Guvernul a anunțat, spre exemplu, că pe 6 aprilie, marți, au fost vaccinați peste 100.000 de oameni, cu prima sau a doua doză.
Ritmul a încetinit puțin, miercuri, dar chiar și așa, Ungaria a administrat 70.000 de doze. Prin comparație, România a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore a administrat doar 55.339 de doze.
Asta în condițiile în care Ungaria are o populație de două ori mai mică decât a României, adică în jur de 9,7 milioane de locuitori.
Potrivit celor mai noi statistici anunțate joi dimineață, Ungaria a vaccinat până acum 2,6 milioane de oameni cu prima doză, adică mai mult de unul din patru cetățeni.
Mai mult, 1,07 milioane dintre aceștia au primit și a doua doză.
Ritmul acesta rapid a făcut ca Ungaria să fie una dintre campioanele imunizării în UE, întrecută doar de Malta.
Potrivit datelor oficiale compilate de cercetătorii Oxford, Ungaria a administrat până pe 6 aprilie peste 36 de doze de vaccin la suta de locuitori, de două ori peste media UE.
În schimb, România se află acum pe unul dintre ultimele locuri din UE (pe locul 7 de la coadă mai exact).
Numărul de doze administrate/100 de locuitori, până pe 6 aprilie
Nu a fost mereu așa. La sfârșitul lui februarie, coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, anunța că România este pe locul trei în UE în ceea ce priveşte numărul dozelor administrate la suta de persoane.
Vaccinări în autobuzele armatei, în localitățile mici
Există cel puțin două motive pentru care Ungaria a ajuns în topul campaniilor de imunizare din UE.
Pe de o parte, Ungaria a apelat rapid la vaccinurile dezvoltate de Rusia și China, după ce și-a manifestat nemulțumirea față de ritmul lent al livrărilor din UE.
În prezent, Ungaria folosește cinci vaccinuri pentru a-și imuniza populația: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Sputnik și Sinopharm.
Sputnik nu a primit încă autorizația Agenției Europene pentru Medicamente, dar a solicitat-o. Sinopharm nu este nici el autorizat în UE și nici nu a cerut deocamdată autorizație.
Miercuri, spre exemplu, oficialii au anunțat că Budapesta a primit 250.000 de doze de Pfizer/BioNTech, în vreme ce cu doar o săptămână în urmă primise tot atâtea doze de la Sputnik.
Pe de altă parte, Ungaria a aruncat numeroase resurse în joc pentru a grăbi imunizarea populației, în condițiile în care epidemia a explodat în ultima perioadă.
Ungaria vaccinează în mod obișnuit în spitale, clinici de specialitate, dar și cu ajutorul medicilor de familie.
În timpul sărbătorilor de Paștele catolic însă, 18 clinici ambulatorii suplimentare au fost deschise în Budapesta pentru vaccinare.
În plus, în ultimele zile, la vaccinare a participat și armata. Autobuze militare au mers în județele Nógrád și Komárom-Esztergom în timpul weekendului lung de Paște, iar militarii au administrat vaccinuri în mai bine de 20 de localități mici.
Relaxare a restricțiilor, în ciuda unei mortalități fără precedent
Depășirea numărului de 2,5 milioane de persoane vaccinate a determinat guvernul să anunțe, miercuri, o relaxare a restricțiilor.
Opoziția a criticat redeschiderea, observând că în vreme ce se bucură de un ritm record al imunizării, Ungaria are și o mortalitate COVID fără precedent.
Premierul maghiar, care se pregătește pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc anul viitor, a insistat însă pentru o întoarcere măcar parțială la normalitate.
„În ultima lună am crescut vaccinările de două ori şi jumătate, aşadar începând de mâine magazinele se pot redeschide şi serviciile pot fi reluate”, a spus miercuri premierul Viktor Orban.
Astfel, începând de miercuri s-au redeschis centrele comerciale, dar cu limitarea afluxului, şi anume să se respecte criteriul unei suprafeţe de zece metri pătraţi pentru fiecare client.
Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, aplicabilă până în prezent începând cu ora 20:00, va începe de la ora 22:00.
Odată finalizată vaccinarea cadrelor didactice, care a început în forță, şcolile se vor redeschide pe 19 aprilie.
Anunțul a venit în ziua în care Ungaria a confirmat cel mai mare număr de decese zilnice cauzate de COVID – 311. Și buletinul anunțat joi a confirmat un alt număr foarte mare de decese în ultimele 24 de ore – 272.
De fapt, potrivit unei statistici publicate de site-ul Index.hu, în săptămâna care s-a încheiat luni, Ungaria a avut cel mai mare număr de decese de COVID raportat la populație, adică 183 la milionul de locuitori.
România este și ea undeva în prima treime în acest clasament, cu 50 de decese la milionul de locuitori.
Prin comparație, Danemarca a avut doar 3 decese la milionul de locuitori.
Numărul de decese COVID/milion de locuitori în săptămâna încheiată luni