Marea Britanie vrea să introducă un program pilot ce prevede acordarea de certificate COVID, care să permită accesul la evenimente cu o audiență mare, precum cele de pe stadioane sau din cluburi de noapte, într-un moment în care autoritățile caută cele mai bune căi pentru a deschide economia.
De aceste certificate, în format electronic sau pe hârtie, vor beneficia oamenii care au fost vaccinați, cei care au un test negativ recent sau cei care s-au vindecat după infectarea cu COVID în ultimele șase luni.
Printre evenimentele unde certificatele ar putea fi testate se află semifinalele Cupei Angliei, care au loc luna aceasta, și finala de luna viitoare, Campionatele Mondiale de Snooker, spectacole de cinema sau evenimente în cluburi de noapte, scrie BBC.
Totuși, barurile și restaurantele, care se vor redeschide la exterior din 12 aprilie, iar la interior din 17 mai, nu vor cere clienților un astfel de certificat, a asigurat guvernul. Reprezentanții sectorului ospitalității l-au avertizat pe premier că o astfel de măsură ar fi discriminatorie și nu ar funcționa.
Oricum, planurile privind introducerea acestor certificate COVID vor fi clarificate luni de Boris Johnson.
Ministrul sporturilor a anunțat că programul pilot va fi o experiență ce va permite învățarea unor lecții și că nicio decizie definitivă privind introducerea certificatului verde nu a fost luată.
Îmbunătățirea ventilației și testarea înainte de evenimente sunt și ele măsuri alternative luate în calcul.
Măsuri de redeschidere a țării, după 36 de milioane de doze de vaccin administrate
Pasul face parte din pachetul de măsuri luate pentru redeschiderea țării. Asta în condițiile în care numărul cazurilor de infectare a scăzut substanțial în ultimele săptămâni, mulțumită restricțiilor și a campaniei de vaccinare în timpul căreia s-au administrat deja 36 de milioane de doze.
Britanicii au primit deja dreptul de a se întâlni afară în grupuri de șase persoane.
Reluarea călătoriilor internaționale neesențiale din 17 mai este și ea posibilă. Dar oficialii din Downing Street au avertizat că britanicii ar putea fi nevoiți să aștepte mai mult, în condițiile în care unele țări se află în mijlocul celui de-al treilea val pandemic.
Autoritățile sunt îngrijorate și de riscurile ridicate de noile variante ale virusului, care ar putea fi mai rezistente la vaccinuri. De aceea, un sistem semafor pentru încadrarea țărilor în funcție de risc va fi pus la punct după ce aceste restricții de călătorie vor fi ridicate.
Germania ar putea urma exemplul
Marea Britanie nu este singura țară care ia în calcul introducerea certificatului COVID pentru redeschiderea țării.
Germania a anunțat la rândul său că ar putea folosi acest sistem pentru a permite persoanelor vaccinate să intre în magazine, restaurante și hoteluri, a anunțat ministrul sănătății Jens Spahn în ediția de duminică a cotidianului Bild.
„Toți cei care au fost vaccinați vor putea, în viitor, să fie tratați precum cei care au fost testați negativ”, a explicat Spahn, potrivit Politico.
Israelul, care și-a vaccinat peste jumătate din populație cu ambele doze a introdus deja de săptămâni bune așa-numitul certificat verde, care a permis redeschiderea aproape totală a țării.
În România, premierul Florin Cîțu a sugerat luni că nu susține introducerea unui astfel de certificat verde.
„În niciun caz. În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanţă fără. De aceea avem acest Comitet interministerial ca să ne asigurăm că se vor aplica regulile”.
Întrebat dacă este totuși posibil, însă, ca în mediul privat să se ţină cont de acest certificat, pentru participarea la concerte, meciuri sau alte evenimente, Florin Cîţu a explicat că o decizie va fi luată în viitorul apropiat.
„Ăsta este rolul Comitetului interministerial”, a spus el, făcând referire la noul comitet care are ca scop principal, potrivit premierului, să se asigure că de la 1 iunie România revine la normalitate.
„Apartheid medical”
În Marea Britanie, introducerea certificatului verde este deja întâmpinată cu opoziție. Peste 70 de parlamentari, inclusiv 40 de conservatori, din partidul premierului, și-au anunțat poziția critică.
Nici publicul nu pare să susțină pe deplin introducerea certificatelor COVID.
Patronul unui club de comedie din Liverpool, Hot Water Comedy Club, a declarat pentru BBC că a fost ținta unui val de critici după ce s-a anunțat în mod eronat că stabilimentul său ar organiza un eveniment-test pentru persoanele care dețin un certificat verde.
Clubul a fost acuzat că practică un „apartheid medical”, iar un mesaj transmis de un necunoscut i-a îndemnat pe patroni „să ia COVID și să moară”.
Însă Hot Water Comedy Club nu a intenționat să permită accesul doar pe baza certificatului COVID, ci a propus organizarea unui eveniment unde oamenii din public sunt testați înainte și după ce ies din club.
O condiție „inevitabilă”
Dar Michael Gove, ministrul care va coordona introducerea certificatelor, a avertizat că ele vor fi o condiție „inevitabilă” pentru călătoriile internaționale.
Comisia Europeană, spre exemplu, a anunțat deja că intenționează să introducă până la vară un astfel de document, în format electronic, pentru a permite călătoria în Uniunea Europeană.
Gove a mai explicat că în lipsa acestor certificate, evenimentele precum meciurile de fotbal ar trebui să fie închise publicului în continuare.
În plus, a spus el, dacă autoritățile nu vor lua măsuri, companiile vor introduce propriile scheme pentru a permite accesul oamenilor vaccinați.