Din fericire, ţările membre UE au adoptat reglementări comune referitoare la transportul animalelor de companie – câini şi pisici – dintr-un stat în altul. Dar sunt reguli şi formalităţi foarte stricte, pe care este musai să le respecţi.
Mijlocul de identificare: microcipul
Pisica trebuie să fie identificată printr-un microcip – un dispozitiv electronic implantat de către un medic veterinar acreditat în acest sens de către Colegiul Medicilor Veterinari din România. Tatuajul nu mai este valabil, ca mijloc de identificare, încă dina nul 2011.
Vaccinul antirabic
Este obligatoriu. Ultima vaccinare antirabică trebuie să fi fost făcut după data microcipării şi cu minimum 21 de zile în avans faţă de data plecării din ţară.
Tratamentul antiparazitar
Deparazitarea internă şi externă se face cu 1-5 zile înainte de data sosirii în ţara de destinaţie.
Paşaportul UE
La fel ca tine, prietenul ei biped, pisica are nevoie de un act de identitate pentru trecerea frontierei. Dacă tu te descurci cu cartea de identitate, singurul document valabil pentru călătoria ei este paşaportul pentru animale de companie tip UE (conform Deciziei CE 803/2003, transpusă în Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 1 / 2014). Îl completează şi eliberează medicul veterinar, asumându-şi răspunderea pentru toate înscrisurile din document: cod de identificare, descriere, coordonatele proprietarului. Atenţie!, medicul ştie, dar este bine să verifici şi tu: codul alfanumeric al microcipului trebuie să fie perfect identic cu cel din paşaport.
Vârsta minimă: trei luni
Puii nu pot circula în spaţiul intracomunitar înainte de a împlini vârsta de trei luni – vârsta minimă la care se poate face prima vaccinare antirabică.
Odată îndeplinite aceste minime condiţii, vă mai rămâne doar să vă faceţi bagajele. Drum bun şi să vă întoarceţi relaxaţi!