Joe Biden face săptămâna aceasta prima sa vizită în Orientul Mijlociu în calitate de președinte, în condițiile în care criza de pe piețele globale de petrol îl determină să reseteze relațiile cu Arabia Saudită, o țară pe care a amenințat cândva că o va transforma într-un stat paria.
Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, vechi aliați, s-au răcit până la un minim istoric în urma asasinării jurnalistului și disidentului Jamal Khashoggi în 2018, dar și din cauza războiului din Yemen.
Efectele războiului din Ucraina, care a generat creșterea prețurilor globale ale petrolului, au oferit însă o oportunitate pentru reluarea acestor relații.
Înainte de alegerea sa, în 2020, Biden promisese să reevalueze relațiile cu statul din Golf. Într-un text de opinie publicat de Washington Post, sâmbătă, Biden a subliniat însă că scopul său a fost „să reorienteze – dar nu să rupă – relațiile cu o țară care a fost un partener strategic al SUA timp de 80 de ani”.
El a mai explicat că întâlnirea sa cu liderii saudiți este esențială pentru a susține eforturile SUA de a contracara Rusia și de a ține China sub control.
O vizită forțată de împrejurări
Biden se va întâlni, începând de miercuri, cu liderii israelieni și palestinieni, dar cea mai mare parte a atenției este îndreptată spre reuniunea de la Jeddah, cu liderul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Biden va participa, de asemenea, la un summit cu liderii arabi.
Principalul subiect, pentru Biden, este petrolul, liderul american fiind interesat de o creștere a producției, pentru stabilizarea prețurilor.
„În absența războiului din Ucraina și a creșterii vertiginoase a prețului petrolului, nu ar fi existat nicio apropiere de Arabia Saudită”, a explicat pentru Financial Times Martin Indyk, fost emisar american pentru negocierile israeliano-palestiniene și membru al influentului think-tank Council on Foreign Relations.
În textul publicat în Washington Post, Biden a afirmat că Arabia Saudită colaborează deja cu administrația sa „pentru a ajuta la stabilizarea piețelor petroliere împreună cu alți producători OPEC”.
În context, analiștii se așteaptă ca Arabia Saudită, principalul producător mondial de țiței, să accepte în această săptămână cel puțin unele creșteri modeste, după ce acordul Opec+, care include Rusia, se va încheia în septembrie.
SUA nu se așteaptă la niciun anunț specific privind producția de petrol la summitul din această săptămână, dar anticipează noi creșteri în viitor, a declarat pentru Financial Times o persoană familiară cu strategia administrației americane.
Normalizarea relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită
Totuși, summitul ar putea anunța un acord de conectare a Irakului la rețeaua electrică a statelor din Golf. Acest lucru ar reduce dependența Irakului de Iran, pentru o parte din nevoile sale energetice.
De asemenea, Biden va anunța progrese în eforturile de a determina Israelul și Arabia Saudită să își normalizeze relațiile și va discuta despre dorința SUA de a integra apărarea aeriană regională, pentru a proteja mai bine Israelul și alte puteri regionale de rachetele balistice iraniene și de alte amenințări.
Oficialii americani și israelieni au declarat că proiectul de apărare aeriană este mai degrabă un obiectiv pentru viitor, decât ceva ce se va întâmpla imediat.
Analiștii și diplomații au avertizat, de asemenea, că este puțin probabil ca Arabia Saudită să stabilească relații diplomatice oficiale cu Israelul în următorii ani.
Cel mai probabil, spun ei, SUA vor anunța în această săptămână acorduri pentru extinderea drepturilor de survol pentru avioanele venite din Israel și finalizarea transferului a două insule din Marea Roșie de la Egipt la Arabia Saudită, care necesită sprijinul Israelului.
Analiștii au explicat că Arabia Saudită caută și ea garanții de securitate mai mari, în special după ce a considerat că Washingtonul nu a făcut suficient de mult atunci când militanții susținuți de Iran au lansat valuri de atacuri cu drone și rachete în acest an.
„Ei caută un angajament din partea SUA cum că va răspunde la viitoarele atacuri iraniene asupra instalațiilor energetice saudite”, a declarat Mark Dubowitz, președintele Fundației pentru Apărarea Democrațiilor, care s-a întâlnit recent cu înalți oficiali din Arabia Saudită.
El a mai spus că saudiții mai vor reluarea vânzărilor de arme americane către Riad, întreruptă de Washington. Aceste livrări se lovesc deocamdată de o opoziție fermă în rândul legislatorilor americani, care critică rolul Arabiei Saudite în războiul din Yemen.
Vizita lui Biden, criticată
Pentru Arabia Saudită, vizita reprezintă totodată o șansă de a restabili locul prințului Mohammed pe scena mondială, în special după ce SUA au făcut public un raport al serviciilor de informații care îl acuza pe acesta că a autorizat operațiunea de „capturare sau ucidere” a lui Khashoggi.
Riadul a negat acuzațiile, susținând că uciderea jurnalistului disident a fost opera unor agenți secreți care au acționat pe cont propriu.
În timp ce oficialii administrației Biden au declarat că președintele american se va întâlni cu prințul Mohammed, ei au făcut eforturi pentru a sublinia că nu va exista o întâlnire separată între cei doi. Washingtonul a arătat că scopul vizitei lui Biden este de a se întâlni cu toți liderii Consiliului de Cooperare din Golf, nu doar cu oficialii saudiți.
Oficialii administrației Biden au declarat, de asemenea, că Biden va insista asupra drepturilor omului în Arabia Saudită, dar analiștii au spus că va exista o limită până unde președintele american va putea merge.
„Vrem cele mai bune relații cu America, dar nu ca pe vremuri, iar dacă va începe să vorbească despre drepturile omului nu va ajunge nicăieri”, a declarat Abdulkhaleq Abdulla, un profesor de științe politice din Emiratele Arabe Unite.
Vizita lui Biden a fost criticată în avans de activiștii pentru drepturile omului, care au avertizat că președintele american va oferi Riad-ului undă verde pentru încălcarea libertăților politice, scrie The Guardian. Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International, a avertizat că vizita lui Biden este „o trădare a lui Jamal Khashoggi, a Yemenului și a principiilor susținute de Partidul Democrat”.
De altfel, un episod suspect a avut loc chiar cu câteva zile înainte de vizita lui Biden: un lider în exil al opoziției saudite a fost ucis „în condiții suspecte” la Beirut, în Liban.
Manea Al-Yami, membru fondator al unui partid critic la adresa regimului de la Riad, ar fi fost înjunghiat de cei doi frați ai săi, care au fost arestați, au declarat autoritățile libaneze, citate de Associated Press.