Dintre cei 40 de pacienți aflați la UPU Iași luni seară, 12 aveau test pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, iar 8 (toate femei, între 51 și 72 de ani) aveau mare nevoie de oxigen și ar fi trebuit tratați într-un spital COVID, pe paturi conectate la surse de oxigen, dacă nu chiar de ATI. Însă nu erau locuri disponibile.
Cu pacienți în stare gravă, fără locuri la ATI și auzind lozinci antirestricții scandate din fața spitalului, unii medici au clacat și au început să plângă, spune șefa UPU-SMURD Iași. Mai ales că, a doua zi (marți – n.r.), urmau să meargă la înmormântarea unui coleg, un infirmier răpus de COVID.
Medicii și asistenții de urgență erau triști și revoltați. Triști pentru că azi urma să fie slujba de înmormântare a colegului infirmier decedat de COVID-19, așa cum din păcate au murit mii de români și familiile lor plâng. Plâng și sunt revoltați pentru că efortul lor nu este înțeles de cei sănătoși, care pot face un milion de lucruri bune să scadă transmiterea acestei boli. Fiecare ar putea face ceva pentru ca alții sa trăiască.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu:
Dr. Cimpoeșu a enumerat apoi o parte dintre complicațiile date de infecția cu COVID-19, despre care unii protestatari spuneau că este „o banală răceală”: fibroză pulmonară, insuficiență respiratorie cronică cu necesar permanent de oxigen, afectare cardiacă, renală, musculară, nervoasă sau psihică.
„Dimineață, am găsit cu dificultate locuri pentru fiecare dintre cele opt paciente. Sperăm ca toate să se însănătoșească și să fie bine și sperăm să nu le tulbure niciodată liniștea cei care scandează împotriva medicilor”, a completat medicul.
Foto: Inquam Photos / Liviu Chirica
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro