La „Sanatate” au fost trimisi sa scrie ce vor

La Senat, ofiterul de la poarta s-a aratat destul de rabdator cu „petentii” , care s-au apucat sa turuie confuz. Le-a cerut calm sa prezinte actele de identitate, iar pentru ca acestia nu aveau aerul ca pricep, le-a aratat cu mainile, in aer, un patrat si le-a vorbit mai rar. „Cu cine vreti sa vorbiti in Senat?”, i-a chestionat, solicitand, in acelasi timp, ajutorul unui coleg. Ca sa depaseasca golul de vorbe, Florea Barbu a cerut o intrevedere „cu doamna senator Simona Marinescu, o femeie de treaba, care ne-a ajutat intotdeauna”, in timp ce colegul lui il sustinea, gesticuland agitat. Ofiterul a format un interior si a raportat cazul la capatul celalalt al firului. Apoi, pe un ton politicos, i-a anuntat cu glas ridicat, sperand ca va fi inteles: „Doamna nu este. Veniti alta data”.
Urmatorul drum, la Ministerul Sanatatii, s-a incheiat cu acelasi rezultat. Portarul n-a priceput o iota din ce incercau sa-i transmita surdomutii, asa ca a chemat o minte mai luminata de la etaj, ca sa-l scoata din incurcatura. Dupa cateva minute, o functionara grabita i-a luat la intrebari pe vizitatori si constatand ca e depasita de situatie i-a expediat cu fermitate: „Nu inteleg ce doriti. Duceti-va si scrieti pe ceva care e problema si lasati scrisoarea la noi”. La un metru de functionarul care i-a trimis acasa, trona un mare afis, cu un mesaj care devenea hilar: „Si tu ai dreptul la informare!”.
Alexandru Negulescu si Florea Barbu au iesit cu zambetul pe buze, parca dorind sa ne spuna: „Ati vazut ca am avut dreptate?”. Pentru ei, o usa trantita nu mai este de mult o infrangere.

Este criza de interpreti
Mihai Grecu, presedintele Asociatiei Surzilor, spune ca are inscrisi 30.000 de membri, dar in Romania sunt in jur de un milion de persoane cu deficiente de auz. „Este o mare nevoie de interpreti. Am avut multe cazuri in care oamenii au pierdut actiuni in justitie pentru ca nu au avut interpreti autorizati. Acum facem un curs in care pregatim 37 de persoane in limbajul mimico-gestual”.
Prima promotie de interpreti „adevarati” va iesi in vara acestui an. Florea Barbu, profesor, ne-a spus ca singurul loc unde disciplina se invata temeinic este in cadrul sectiei de Asistenti sociali, din cadrul Facultatii de Teologie de la Pitesti. „In Bucuresti, la Universitate, predau doar un semestru, ceea ce e total insuficient”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News