Ministrul Comerțului de la Havana, Betsy Diaz Valazquez, a declarat că vor fi implementate mai multe forme de raționalizare în condițiile în care țara se confruntă cu o lipsă a unor alimente esenţiale cauzate de embargoul economic impus de administraţia Trump, scrie The Guardian.
Criza nu se datorează însă doar Statelor Unite ci și scăderii ajutoarelor venite din Venezuela, după ce compania petrolieră de stat scăzând livrările de combustibil către Cuba cu două treimi.
Diaz a făcut un apel la calm și a transmis că cetăţenii cubanezi ar trebui să stea liniştiţi pentru că uleiul de gătit va fi disponibil în cantităţi normale.
Totuși, alimente de bază precum ouăle, făină sau carnea de pui sunt tot mai rare, iar rafturile magazinelor sunt aproape goale. Pentru a cumpăra alimente, cubanezii au ajuns să stea la cozi masive ore întregi.
Pentru a prezenta public situația, cubanezii au umplut reţelele sociale cu fotografii ale cozilor folosind hashtagul #lacolachallenge (provocarea cozii).
https://twitter.com/MaCC60217774/status/1126965948756496384?ref_src=twsrc%5Etfw
https://twitter.com/MaCC60217774/status/1126965948756496384?ref_src=twsrc%5Etfw
Cuba importă între 60% şi 70% din totalul alimentelor. Mai multe reforme agricole din ultimii ani nu au reuşit să mărească producţia proprie, iar embargoul impus de SUA înrăutăţeşte situaţia.
Decizia de a vinde alimente cu rația a venit după ce cubanezii au început să-și facă provizii. Astfel, supermarketurile din Cuba vor avea de acum înainte o limită privind cantitatea de produse pe care o poate cumpăra o singură persoană.
Această limită se va aplica la produse precum carnea de pui şi săpunul. Alte produse precum ouăle, orezul, fasolea şi cârnaţii vor fi disponibile doar cu un card de raţie şi va exista o cantitate limitată în fiecare lună.