Guvernul de la Havana a aprobat vineri măsura de deschidere totală a economiei către sectorul privat, potrivit cotidianului oficial Granma, al Partidului Comunist aflat la putere.

Revoluția socialistă condusă de Fidel Castro în 1959 a dus la un val de naționalizări și la controlul statului asupra întregii economii cubaneze.

Sectorul de stat, limitat la o listă de activități

Deschiderea către sectorul privat a început timid, în anii 1990 și a fost autorizată în 2010. Sectorul privat a căpătat avânt din 2014, odată cu încălzirea istorică dintre Cuba și Statele Unite, în timpul președinției lui Barack Obama.

Totuși, sectorul privat rămăsese la o listă de 127 de activități stabilite de stat, listă care acum a fost eliminată. De acum înainte, vor figura pe o listă doar sectoarele rezervate statului, care vor fi o minoritate.

Sectoarele strategice ca presa, sănătatea și apărarea ar urma să fie interzise activității private.

Reforma este ”o etapă importantă pentru creșterea ocupării forței de muncă”, a subliniat pe Tweeter ministrul economiei, Alejandro Gil. La aceasta se adaugă unificarea monetară, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie.

Cele două reforme își propun să relanseze economia, care a scăzut cu 11% în 2020 sub efectual pandemiei, care a prăbușit sectorul turismului.

Peste 600.000 de cubanezi lucrează în sectorul privat, reprezentând 14,5% din populația activă a insulei, care are 11,2 milioane de locuitori. Ei sunt angajați în principal în gastronomie, transport (taxiuri) și închirierea de camere pentru turiști.

Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!

Urmărește-ne pe Google News