„Guvernul Cubei denunţă aceste măsuri noi de înăsprire a embargoului”, a anunţat televiziunea cubaneză de stat. În același timp, Havana și-a exprimat „dorinţa de a continua dialogul respectuos şi cooperarea” cu Statele Unite.

„Orice strategie menită să schimbe sistemul politic, economic şi social din Cuba, fie prin presiuni sau impunere, fie prin mijloace mai subtile, este menită să eşueze”, a subliniat ulterior, vineri seară, presa cubaneză de stat.

Anterior, preşedintele american Donald Trump a prezentat o serie de restricţii noi vizând călătoriile şi afacerile în Cuba, o ruptură faţă de moştenirea lăsată de predecesorul său, Barack Obama. El a anunţat că nu va restricţiona relaţiile diplomatice şi comerciale şi nici nu va închide Ambasada SUA la Havana. Zborurile comerciale din Statele Unite vor continua, la fel ca şi faptul că americanii vor putea să se întoarcă în ţară cu bunuri cubaneze.

Dacă decizia a fost criticată de Havana, cubanezii din Miami par să fie de acord cu măsurile anunţate de Trump. „Embargoul ar trebui să continue. De ce să oferi credit unei ţări unde oamenii nu văd un ban? Încă sunt înfometaţi şi nu există niciun fel de libertate. De ce ar trebui să continuăm să hrănim oamenii de la vârf, când ei îşi asupresc propriul popor?”, a spus Jose Nadal.

Relaţiile bilaterale dintre Cuba şi Statele Unite, foști inamici din timpul Războiului Rece, s-au ameliorat semnificativ în ultimii ani, sub conducerea lui Raul Castro şi a lui Barack Obama. De altfel, președintele american Barack Obama a și efectuat o vizită oficială în Cuba, în luna martie 2016.

Ulterior, au avut loc mai multe progrese privind relațiile dintre cele două țări. În luna august, compania JetBlue a operat în luna august prima cursă aeriană comercială dintre SUA şi Cuba, după o pauză de mai bine de cinci decenii – între Fort Lauderdale şi Santa Clara. La bord respectivului avion s-au aflat oameni de afaceri şi jurnalişti, dar şi câţiva cetăţeni americani de origine cubaneză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News