Guvernul cubanez a decis, miercuri seară, „să autorizeze în mod excepţional şi temporar transportarea de către pasageri, în bagaje, de produse alimentare, de igienă şi medicamente, fără limită de valoare şi fără taxe vamale”, a declarat premierul Manuel Marrero în cursul unei intervenţii la televiziune cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi mai mulţi miniştri.
Măsurile de relaxare vor rămâne în vigoare pentru tot restul anului, aceasta reprezentând o mică concesie făcută demonstranților.
În prezent, cubanezii petrec ore în șir la cozi pentru a cumpăra alimente și medicamente, iar restricțiile din cauza pandemiei de COVID i-au lăsat pe mulți oameni fără loc de muncă.
În această situație disperată, mulți caută scăparea pe mare, migrația fiind în creștere. De la începutul anului 2021, Garda de Coastă a SUA a raportat interceptarea a aproximativ 500 de cubanezi care încercau să ajungă în Statele Unite.
Guvernul cubanez a dat vina pe problemele economice generate de sancțiunilor comerciale aplicate de SUA, care îi restricționează accesul la importuri și finanțare externă.
Într-un mesaj televizat, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a repetat aceste critici și și-a îndemnat susținătorii să se confrunte fizic cu protestatarii. „Ordinul de combatere (n.r. – a protestelor) a fost dat. Revoluționarii trebuie să fie pe stradă”, a spus Miguel Diaz-Canel duminică.
Mii de oameni au ieșit în stradă pe întreaga insulă weekendul trecut pentru a protesta față de penuria cronică de bunuri de bază, a restricțiilor asupra libertăților civile și a slabei gestionări de către guvern a pandemiei de coronavirus, marcând cele mai mari proteste din ultimele decenii.
În urma protestelor, activiștii antiguvernamentali spun că peste 100 de persoane au fost reținute sau sunt date dispărute, într-o represiune descrisă ca fiind cea mai mare din ultimii ani.
SUA, Canada și Uniunea Europeană au condamnat arestările activiștilor politici și jurnaliștilor, cerând eliberarea lor imediată.
În schimb, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a acuzat „vandalii și infractorii” și a negat că poliția ar fi folosit forța excesivă împotriva protestatarilor.
Câteva zile mai târziu, Miguel Diaz-Canel a recunoscut însă că guvernul trebuie să facă mai multe pentru a îmbunătăți condițiile de viață din cartierele mai sărace, care au fost zguduite de demonstrații.
Jurnaliștii CNN au fost martori, duminică, la mai multe arestări cu forța, persoanele reținute fiind „aruncate” în camioane în timpul protestelor de la Havana.
Guvernul cubanez nu a anunțat câte persoane au fost arestate sau rănite în cadrul protestelor. Președintele Miguel Diaz-Canel a spus că nu știe cifra exactă, dar a precizat că „zeci de oameni” au fost răniți.
FOTO: EPA